Opstelten gaat met gemeentes praten over vuurwerkvrije zones

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gaat met gemeenten in overleg over de mogelijkheden om rond de jaarwisseling ‘vuurwerkvrije zones’ in te stellen. Op dit moment ontberen gemeenten de juridische middelen om in een bepaald gebied vuurwerk te verbieden.

Een vuurwerkhandel in Rijsijk heeft het hele assortiment al klaar liggen voor de komende jaarwisseling. De Tweede Kamer sprak vandaag met Opstelten over vuurwerk. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gaat met gemeenten in overleg over de mogelijkheden om rond de jaarwisseling ‘vuurwerkvrije zones’ in te stellen. Op dit moment ontberen gemeenten de juridische middelen om in een bepaald gebied vuurwerk te verbieden. De Tweede Kamer sprak vandaag met Opstelten over vuurwerk, meldt persbureau Novum.

De Partij voor de Dieren wil dat het afsteken van vuurwerk voor consumenten wordt verboden. Morgen dient de partij een motie in die het kabinet opdraagt om zo’n verbod voor te bereiden. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand:

“Het kabinet mag van ons zelf het tempo bepalen. Maar we moeten op den duur af van deze situatie.”

Geen steun voor een vuurwerkverbod

De kans dat de motie veel steun krijgt is zeer gering. Geen van de andere partijen voelt iets voor een algeheel verbod. Ook GroenLinks vindt dit geen goed idee. Het partijcongres schaarde zich afgelopen zomer nog wel achter een plan om met oud en nieuw vuurwerk alleen nog door professionals te laten afsteken.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren zei vandaag dat een totaalverbod niet te handhaven valt.

“Op dit moment is dat dan ook geen goed idee, al willen we er wel in stappen naartoe werken. Maar idealiter laten we het beleid ten aanzien van vuurwerk nu vooral aan gemeenten over.”

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn ook tegen een vuurwerkverbod. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil de gevaren van vuurwerk vooral indammen door illegaal vuurwerk aan te pakken. Ook wijst hij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen die op oudejaarsavond vuurwerk afsteken. PvdA-Kamerlid Ahmed Marchouch vindt dat bij de verkoop van vuurwerk verplicht een veiligheidsbril en afsteeklont geleverd moeten worden.