Oppositie wil opheldering over dossier-Verdaas

Persconferentie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas die bekendmaakt af te treden ivm onduidelijkheid over zijn declaraties. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De oppositie wil snel opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over wat hij precies wist van de declaraties van de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). Mogelijk komt de kwestie morgen nog aan de orde in een debat.

Aanleiding zijn tegenstrijdige verklaringen over welke informatie Rutte nu precies beschikte tijdens het gesprek dat hij als formateur had met Verdaas. De provincie Gelderland heeft woensdag laten weten dat Rutte over alle informatie beschikte over het declaratiegedrag van Verdaas.

De premier sprak dat eerder op de dag al tegen. Hij heeft alleen informatie gekregen over het gebruik van de dienstauto, niet over de privédeclaraties van Verdaas. Die leidden uiteindelijk tot diens aftreden.

Oppositie wil snel brief van Rutte

De oppositie wil nu weten over welke informatie Rutte precies beschikte. De premier moet daarover snel een brief sturen. De oppositie wil de kwestie mogelijk bespreken tijdens het debat dat morgen al gepland staat over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey.

De oppositie nam het Rutte al eerder kwalijk dat Rutte niet heeft doorgevraagd heeft tijdens het gesprek met Verdaas. Henk Krol sluit niet uit dat hij een motie van wantrouwen indient vanwege de kwestie. De lijsttrekker van 50Plus vindt dat Rutte het parlement verkeerd heeft geïnformeerd.