Op de fiets in de concertzaal

Spinnen tijdens een klassiek concert? In de Stadsgehoorzaal in Leiden kan het zondag voor de eerste keer ter wereld. Normaal wordt deze populaire indoor fietstraining in fitnesscentra op pompende beats beoefend. Maar zondag zullen ruim honderd sporters tijdens Cycling in Concert gaan trappen op het ritme van Simeon ten Holts Canto Ostinato.

De stoelen in de 19de-eeuwse klassieke zaal maken plaats voor honderd spinningfietsen en twee Steinway concertvleugels. Daarop spelen Sandra en Jeroen van Veen de vijfenzeventig minuten durende versie van Ten Holts compositie. Fietsinstructeur Ronald Hennekes leidt de les vanaf een fiets op het podium.

Frans Funnekotter, zakelijk directeur van Stadspodia Leiden, is er trots op. „Hiermee halen we het sportschoolpubliek naar de concertzaal en kunnen we klassieke muziek van het stoffige imago afhelpen.”

Het idee ontstond zo’n zes jaar geleden, toen Hennekes voor het eerst klassieke muziek opzette tijdens een spinningles. „Het was in de kersttijd en ik dacht, waarom niet?” Het resultaat beviel goed. Hennekes begon te dromen over een spinningles in een concertzaal, het liefst tijdens een optreden van een symfonieorkest.

Volgend jaar willen Hennekes en Funnekotter het groter aanpakken. Dan willen ze in zee gaan met het Nederlands Symfonieorkest. De interesse is wederzijds, zegt Funnekotter, die hoopt met deze eerste editie sponsoren voor het idee te winnen. Cycling in Concert moet bewijzen dat sport en klassieke muziek een geslaagde combinatie zijn. Zondagavond wordt hetzelfde programma zonder fietsers uitgevoerd. Tijdens dit ‘ligconcert’ nemen mensen zelf matrasjes mee.