Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onderzoek naar beschuldiging corruptie oud-president Brazilië

Voormalig president Lula da Silva begin deze maand tijdens een bezoek aan Berlijn. Foto EPA / Stephanie Pilick

Er wordt een onderzoek ingesteld naar aantijgingen dat de Braziliaanse oud-president Lula da Silva op de hoogte was van omkopingspraktijken in het congres. Dat heeft openbaar aanklager Roberto Gurgel vanavond gezegd. In de zaak zijn reeds 25 mensen veroordeeld, onder wie Lula’s stafchef. Lula ontkent de aantijgingen.

De beschuldigingen van zakenman Marcos Valerio worden onderzocht, zei Gurgel volgens persbureau AP. Valerio is veroordeeld tot meer dan veertig jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend bijna één miljoen euro, omdat hij de leiding had over omkopingspraktijken waarbij parlementsleden werden betaald in ruil voor hun steun aan beleid van Lula na diens aantreden in 2003. Hij beschuldigt Lula ervan op de hoogte te zijn geweest van dit schandaal, dat bekendstaat als de ‘mensalao’, of grote maandelijkse toelage, vanwege de grote bedragen die politici kregen.

Gurgel zei dat de getuigenis van Valerio zijn aandacht krijgt, maar hij benadrukte dat de zakenman in het verleden vaker misleidende verklaringen heeft afgelegd.

Voor Lula staat er door het corruptieproces veel op het spel, schreef onze correspondent Philip De Wit onlangs in NRC Handelsblad:

Hij vreest dat de rechtszaak alsnog zijn reputatie kan aantasten – Lula is een van de meeste populaire presidenten uit de Braziliaanse geschiedenis. In 2005 wist hij, ondanks het schandaal, zijn herverkiezing veilig te stellen. Maar een negatieve uitkomst van de rechtszaak kan het lastiger maken voor Lula om in de toekomst opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap.

Omvangrijke corruptieproces ‘keerpunt’ voor Brazilië

Eerder deze maand werd José Dirceu, minister van Algemene Zaken in de eerste regering van Lula (2003-2006), veroordeeld tot tien jaar en tien maanden cel wegens politieke corruptie. Ook moest Dirceu een geldboete van 260.000 euro betalen.

Het omvangrijke corruptieproces wordt in Brazilië gezien als een keerpunt. Dirceu behoort tot de politieke elite die zich doorgaans onaantastbaar acht voor corruptiezaken. Corrupte politici ontsnappen meestal aan celstraf.