Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Obama wil voor eind januari voorstellen voor aanpak wapenbeleid

Vicepresident Biden (links) moet voor eind januari met concrete voorstellen komen om vuurwapengeweld in Amerika aan te pakken.
Vicepresident Biden (links) moet voor eind januari met concrete voorstellen komen om vuurwapengeweld in Amerika aan te pakken. Foto AFP / Mandel Ngan

Vicepresident Biden moet voor eind januari met concrete voorstellen komen om vuurwapengeweld in Amerika aan te pakken. Dat zei president Obama zojuist in een persconferentie. De natie heeft volgens Obama een verplichting om geweergeweld te stoppen. Vicepresident Biden gaat zich daarom bezighouden met de vorming van beleid om vuurwapengeweld aan te pakken.

Mensen zouden minder makkelijk aan aanvalswapens moeten kunnen komen, aldus Obama. De mogelijkheid om via wapenbeurzen makkelijker aan wapens te komen, moet worden gesloten. Obama herhaalde dat hij gebruik zal maken van al zijn bevoegdheden om meer tragedies als in Newtown te voorkomen. Wel verdedigde hij het recht om “binnen verantwoordelijke grenzen” wapens te bezitten. Obama:

“Het feit dat dit probleem complex is, mag niet langer een excuus zijn om er niets aan te doen. Het feit dat we niet iedere gewelddadige actie kunnen voorkomen, betekent niet dat we geweld niet steeds meer kunnen reduceren.”

In zijn eerste ambtstermijn legde Obama weinig nadruk op wapencontrole, maar hij gaf nu aan dat het Congres een verbod op aanvalswapens dat in 2004 verliep moet herinvoeren. Hij riep op tot strenger achtergrondonderzoek naar mensen die wapens willen aankopen. Het Newtown-drama zou een wakeup call moeten zijn voor Amerika met betrekking tot wapencontrole.

Onze correspondent in de VS twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama stelt een commissie in, geleid door Joe Biden, die in januari met voorstellen moet komen. Verdedigt het 2e amendement over wapenbezit
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama roept politici op een voorbeeld te nemen aan de gestorven leraren in Newtown, en wenst dat ze ‘één iota van hun moed’ hebben

Oplaaiende discussie in VS over wapenbezit na Newtown-drama

De mededeling volgt op de oplaaiende discussie over wapenbezit na de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut vorige week vrijdag. 27 mensen, onder wie twintig kinderen kwamen om het leven. Obama riep in een speech daarna op tot actie, maar noemde daarin nog geen expliciete maatregelen voor het aanpakken van wapenbezit.

Vanochtend meldde persbureau Reuters al dat Obama de taak van Biden vanmiddag officieel zou melden. Gisteren gaf Obama al aan voorstander te zijn van het herinvoeren van een verbod op aanvalswapens. Specifieke beleidsbeslissingen heeft Obama nu nog niet aangekondigd.