Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Nieuwe directeur voor Stedelijk - takenpakket Goldstein kleiner

Foto ANP / Erik van 't Woud
Foto ANP / Erik van 't Woud Foto ANP / Erik van 't Woud

Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt een algemeen directeur. Karin van Gilst (48), tot voor kort directeur bij Weekbladpers Tijdschriften, is per 1 januari 2013 in die functie benoemd. Zij zal samen met Ann Goldstein de directie van het museum vormen, zo werd vandaag bekendgemaakt.

De 48-jarige Van Gilst, die haar sporen verdiende bij uitgevers als Wolters Kluwer en Sanoma en als directeur van Weekbladpers Tijdschriften, wordt verantwoordelijk voor alle commerciële, financiële en operationele activiteiten van het museum. Ze krijgt daarmee meer taken dan van voormalig zakelijk directeur Patrick van Mil, die sinds november weg is bij het museum.

Goldstein werd tot nu toe door het museum aangeduid als ‘directeur’ maar wordt nu ‘artistiek directeur’. Hiervoor had het Stedelijk naast Goldstein een zakelijk directeur, Patrick van Mil. Die stapte vorige maand op, naar eigen zeggen omdat hij zijn functie na de heropening van het museum minder interessant vond.

Goldstein in een reactie de komst van Van Gilst.

“Met haar grote ervaring op het gebied van management en haar oprechte liefde voor hedendaagse kunst, zal Karin een geweldige partner zijn.”

‘Saillant : kleiner takenpakket voor Goldstein’

NRC-kunstredacteur Claudia Kammer noemt de benoeming “saillant”:

“Iedereen weet dat Goldstein al geruime tijd onder vuur ligt. Er werd al gespeculeerd dat er iemand boven of naast haar zou worden aangesteld.
Eerst had ze een zakelijk directeur, maar nu krijgt het museum dus een algemeen directeur die alle zakelijke taken krijgt, maar óók verantwoordelijk wordt voor zaken als strategie en visie.

Dat waren taken die Goldstein tot dusver voor haar rekening nam. Zij wordt nu ineens nadrukkelijk ‘artistiek directeur’ genoemd en zal dus slechts worden afgerekend op tentoonstellingen.

De kritiek op Goldstein is dat ze erg mediaschuw is en afstandelijk. Ze zou het Stedelijk Museum niet goed genoeg naar buiten toe vertegenwoordigen. Daarnaast wordt haar verweten geen uitgebreide visie ten toon te spreiden over het museum en over de reorganisatie waar het Stedelijk middenin zit. Er is ook interne kritiek - die nauwelijks naar buiten komt - dat ze onbereikbaar is en veel in het buitenland zit. Maar Goldstein wordt door anderen juist geprezen. Ze is goed in het onderhouden van contacten met kunstenaars en het ontdekken van belangrijke nieuwe kunstenaars. Ook steekt ze veel tijd in het onderhouden van haar internationale netwerk en de contacten met buitenlandse musea en kunstenaars.

Het ziet ernaar uit dat Van Gilst het museum naar buiten toe moet gaan presenteren. Ze zal zich meer toeleggen op strategie.”

Eerder dit jaar kreeg het museum kritiek van de Amsterdamse Kunstraad, omdat het te veel subsidie had aangevraagd bij de gemeente. Het museum moest door met een kleiner budget. Eind oktober werd bekend dat er 31 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Zestien vaste werknemers verliezen daarbij hun baan.