Niet het duurste kerstdiner ter wereld

Een watermeloen ter waarde van 2.600 Britse pond, een witte truffel à 3.500, een fles Piper Heidsieck champagne uit 1907 van een slordige 37.000. Het kost wat, maar dan geniet u ook van het meest exclusieve (lees: duurste) kerstdiner ter wereld. Alles voor vier personen bij u thuis bereid door sterrenchef Ben Spalding, die overigens beloofd heeft 80 procent van de opbrengst te zullen doneren aan een Engels instituut voor kankeronderzoek.

Het diner ging onlangs onder de hamer voor 125.000 pond. Jaloers op de koper? Bij nadere bestudering van het menu (o.a. te vinden op www.telegraph.co.uk) vond ik die watermeloen als dessert toch een beetje armoeiig, zo midden in de winter. En kopi luwak? Uitgekakte koffiebonen. Heus, een optelsom van peperdure ingrediënten vormt geen enkele garantie voor een geslaagd diner.

Wat stel ik dan wel voor? Geen bladgoud, geen Ibericoham, geen 150-jaar-oude balsamico. Laten we het in deze wankele tijden liever een beetje rustig aan doen. Met een nederig, maar oh zo dankbaar product als makreel – over goud gesproken, kijk eens naar die prachtige zilver-zwart-gouden tekening op zijn huid – kun je echt ook heerlijk koken.

Deze makreelpaté vormt overigens het voorgerecht van het kerstmenu dat vanochtend in nrc.next werd gepubliceerd. Op www.nrcnext/koken vindt u het hele menu. Na de makreel volgen een soep van geroosterde bieten met karnemelk, een feestelijk kerstham met cranberrychutney en panna cotta van witte chocolade en earl grey.

De makreelpaté kan prima een dag tevoren worden gemaakt, zelfs twee dagen is geen probleem. U kunt hem zo fijn maken of grof houden als u zelf wilt. Prak voor een grove versie de ingrediënten met een vork. Voor een fijnere variant bereidt u hem in de keukenmachine.

Trek de makreelfilets uit elkaar en leg het visvlees op een bord. Voeg de crème fraîche, de roomkaas en citroenrasp toe en prak tot een homogeen mengsel. (Of mix alle ingrediënten in de keukenmachine.) Voeg de lente-uitjes toe en maak de paté op smaak met citroensap en cayennepeper. Of er ook zout bij moet hangt af van de vis. Doe de paté in een kom, dek af met vershoudfolie en zet hem minimaal 1 uur (maar een etmaal mag ook) in de koelkast. Maak met 2 lepels mooie bolletjes van de paté en verdeel over 8 borden. Leg op elk bord een toefje waterkers – die u eventueel kunt aanmaken met wat citroensap en olijfolie. Geef er geroosterde sneetjes brood bij en eventueel partjes citroen.