Nederlandse bank moet klant die ton verloor met belegging compenseren

Archieffoto uit 2008 van Japanse zakenlui die langs een bord van Lehman Brothers in Tokio lopen. Foto EPA / Everett Kennedy Brown

Een Nederlandse bank moet een klant die bijna een ton verloor op een risicovolle belegging zijn volledige inleg terugbetalen. De bank had de man geadviseerd niet al zijn geld in de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers te stoppen, maar hij deed dat toch. De financiële tuchtrechter vindt nu in hoger beroep dat de bank haar zorgplicht desondanks heeft verzaakt.

Bij het klachtenorgaan van de financiële sector (Kifid) liggen nog honderden soortgelijke klachten. Advocaten zien in de uitspraak jurisprudentie die tot een “waterval” van soortgelijke uitspraken kan leiden.

De belegger in kwestie is een 71-jarige man die in 2005 besloot de overwaarde van zijn flat te beleggen in Lehman Brothers Steepener notes (bedrijfsobligaties), ondanks het bankadvies. “Als het al 130 jaar bestaat, zal het wel safe zijn”, zei hij. Toen Lehman in 2008 omviel, verloor hij vrijwel zijn gehele inleg.

‘Zaak exemplarisch voor oprekken zorgplicht banken’

Volgens de tuchtrechter had de bank meer moeten doen om de man van zijn belegging af te houden. In eerste aanleg vond Kifid nog dat de bank haar zorgplicht voldoende had nageleefd. De uitspraak is bindend. Kifid noemt de zaak exemplarisch voor het steeds verder oprekken van de zorgplicht.

Om welke bank het gaat is onduidelijk. De uitspraak is geanonimiseerd en Kifid geeft de naam niet. Volgens advocaten is er één bank die destijds veel Lehman-producten aanbood, Staalbankiers (dochter van Achmea). Maar in een reactie zegt een woordvoerder “niet bekend te zijn met deze zaak”.