Suriname zit niet te wachten op terugkeer Nederlandse ambassadeur

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans wil weer een ambassadeur in Suriname.
Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans wil weer een ambassadeur in Suriname. Foto ANP / Bas Czerwinski

Nederland wil weer een ambassadeur in Suriname, maar die wordt pas benoemd als Suriname daarmee instemt. Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vanavond in de Tweede Kamer. De regering-Bouterse liet in een reactie weten “geen haast” te hebben een nieuwe Nederlandse ambassadeur te aanvaarden.

Nederland riep de vorige ambassadeur in april terug uit Suriname. Dat was de reactie op het aannemen van de amnestiewet daar. Die wet houdt in dat de verdachten van de decembermoorden van 1982 niet verder vervolgd kunnen worden. Desi Bouterse, de huidige president, is één van de verdachten die door het aannemen van de wet vrijuit gaat. De amnestiewet was volgens Rosenthal, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, in strijd met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen.

Suriname: Nederlandse ambassadeur voor ons geen prioriteit

Sinds die tijd vertegenwoordigt een tijdelijk zaakgelastigde de Nederlandse belangen in Paramaribo. Timmermans meldde in de Kamer dat hij Suriname heeft verzocht om weer een Nederlandse ambassadeur toe te laten. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin zei vanavond dat een Nederlandse ambassadeur voor Suriname “geen prioriteit” is:

“Den Haag heeft Bouterse nog steeds niet geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd. Een Nederlandse ambassadeur is voor ons dus geen prioriteit.”

Volgens Lackin is het bovendien een diplomatiek gebruik dat als het gastland na drie maanden geen antwoord geeft op een plaatsingsverzoek, de aanvrager het verzoek stilzwijgend weer intrekt, ‘om diplomatiek gezichtsverlies te voorkomen’. Die termijn is intussen al lang verstreken.