Letland gaat volgend jaar toelating tot euro vragen

Letland wil na Estland als tweede Baltische staat de euro invoeren. In een interview met het persbureau Reuters zegt minister Andris Vilks van Financiën dat de Letse regering in februari om toelating tot de eurozone zal vragen. In juni daarna zullen de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie adviseren om Letland al dan niet in de eurozone op te nemen.

Letland voldoet aan de criteria. Het begrotingstekort bedraagt dit jaar 1,5 procent. Ook de staatsschuld zit met 40 procent van het nationaal inkomen ruim onder de norm van 60 procent.

In 2008/2009 ging Letland door een diepe crisis. De economie kromp toen met bijna 18 procent. Nu groeit Letland weer ruim 5 procent. De werkloosheid is met 13 procent wel hoog gebleven.

Vilks verwacht niet dat de aanvraag van Letland extra kritisch zal worden beoordeeld omdat de regeringsleiders, die uiteindelijk beslissen, bang zijn om fouten als met Griekenland te herhalen. „We verdienen respect”, aldus de Letse minister.

De vraag is overigens wel of er in Letland voldoende draagvlak is voor toetreding tot de euro. In 2011 trad Estland al toe. Maar de Letten zijn sceptisch. Minister Vilks verwacht dat de stemming omslaat. Dat hoopt ook Martins Bitans, hoofd monetair beleid van de Bank van Letland. „Qua design is de lat beter dan de euro. Maar de voordelen van een munt worden niet bepaald door zijn uiterlijk”, aldus Bitans. (Reuters)