Kortkolom sport

Armstrong weer een prijs ontnomen

Amsterdam. De naam van Lance Armstrong prijkt niet langer op de lijst met oud-winnaars van de prestigieuze BBC Awards. De Amerikaan werd in 2003 na zijn vijfde Tourzege op het Britse sportgala uitgeroepen tot buitenlandse sportpersoonlijkheid van het jaar, maar de oud-wielrenner ontbreekt in het overzicht van de editie van dit jaar. De Britse omroep zegt hiermee de lijn van de internationale wielerunie UCI te willen volgen. De UCI ontnam Armstrong in oktober zijn zeven zeges in de Tour de France en alle andere resultaten na juli 1998. De Amerikaanse antidopingautoriteit Usada beschouwt Armstrong als de spil van omvangrijk dopingprogramma. (Novum/AP)

UCI geeft uitleg aan wielerploeg Katusha

Amsterdam. De UCI heeft Katusha gisteren verteld wat de reden is dat het team geen licentie voor de World Tour heeft gekregen. Dat maakte de internationale wielerunie bekend, zonder te zeggen wat die reden is. De Russische formatie liet vorige week weten naar het sporttribunaal CAS te stappen om alsnog een licentie af te dwingen. Volgens Katusha had de UCI gezegd dat aan alle eisen was voldaan om actief te blijven in de World Tour. Toch viel het team buiten de boot. „De UCI schendt de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade bij de atleten”, stond in een verklaring van de Russen. Katusha eindigde dit jaar als tweede op de World Tour-ranglijst. (Novum)

Eredivisie volgend jaar vroeg van start

Amsterdam. Het betaald voetbal in Nederland trapt volgend seizoen al op 27 juli af met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later staat de eerste speelronde op het programma in de Eredivisie en Jupiler League. Dat heeft de KNVB gisteren bekendgemaakt. De competities starten zo vroeg vanwege het wereldkampioenschap in Brazilië in 2014. „FIFA-bepalingen schrijven namelijk voor dat de competitie 25 dagen voorafgaand aan het WK moet zijn beëindigd”, licht manager competitiezaken Gijs de Jong toe. De laatste speelronde in de Eredivisie wordt opvallend genoeg op een zaterdag afgewerkt, dat is doorgaans een zondag. (Novum)