Kortkolom economie

S&P verhoogt Griekse kredietwaardigheid

Athene. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft gisteren de kredietwaardigheid van Griekenland met zes stappen verhoogd, naar B-. Daarmee is Griekenland nog niet van de junkstatus af. De nieuwe status is het hoogste niveau waarop S&P Griekenland heeft gewaardeerd sinds juni 2011. Volgens het bureau verdient Griekenland de status omdat duidelijk is geworden dat de andere zestien eurolanden vastberaden zijn om Griekenland binnen de euro te houden en omdat de regering in Athene de voorgenomen bezuinigingen lijkt door te zetten. (AP)

In Drenthe komen 93 nieuwe windmolens

Assen. In de Veenkoloniën in het Zuidoosten van Drenthe komen zo’n 93 windmolens te staan, verspreid over zeven verschillende parken. De molens leveren samen 280 megawatt aan windenergie waartoe de provincie zich heeft verplicht. Dat hebben de provincie en de betrokken gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen gisteravond bekend gemaakt. In ruil voor de vergunning moeten initiatiefnemers tien tot twintig procent van hun inkomsten ten goede laten komen aan het gebied. (NRC)

Export kinderbijslag nog niet verboden

Amsterdam. Het kabinet gaat opnieuw kijken of het stoppen van de export van kinderbijslag naar landen als Marokko en Turkije wel in overeenstemming is met internationale juridische verdragen. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren afgedwongen. Het was de eerste krachtmeting tussen het kabinet Rutte II en de Senaat, waar de regeringspartijen geen meerderheid hebben. Ondanks de kritiek van de Senaat trok minister Lodewijk Asscher (PvdA) het wetsvoorstel van zijn voorganger Kamp (VVD) niet in. De Raad van State gaat het wetsvoorstel opnieuw toetsen. (NRC)

UBS krijgt forse boete voor Liborfraude

Zürich. De Zwitserse bank UBS heeft een boete van 1,5 miljard dollar gekregen voor fraude met het Libor-tarief. De bank heeft toegegeven dat het rentetarief is gemanipuleerd. De topman van UBS, Sergio Ermotti, zegt in een verklaring het „ongepaste en onethische” gedrag te betreuren. De boete van UBS is ruim drie keer zo hoog als de boete die de Britse bank Barclays kreeg opgelegd voor het manipuleren van het Libor-tarief. (Reuters)

Geen verkoopverbod Samsung telefoons

Amsterdam. De Amerikaanse rechter heeft het verzoek van Apple om een verkoopbod van Samsung smartphones af te dwingen gisteren afgewezen. De boete van 1,05 miljard dollar die het Koreaanse technologiebedrijf werd opgelegd blijft wel overeind. Tegelijk maakte Samsung bekend niet langer een verkoopverbod van iPhones te eisen in vijf Europese landen, waaronder Nederland. Dat zou opgevat kunnen worden als een teken dat de bedrijven toenadering zoeken in de jarenlange patentenstrijd, maar er lopen nog veel meer juridische confrontaties tussen beide fabrikanten. (NRC)