Kortkolom buitenland

Doden in Mexico bij gevangenisuitbraak

Durango. Ten minste elf gevangenen en zes bewakers zijn gisteren omgekomen bij een ontsnappingspoging van een groep gedetineerden in Gómez Palacio, een stad in het noorden van Mexico. De pas aangetreden president Enrique Peña Nieto had een dag eerder een nieuwe landelijke politiemacht aangekondigd voor het aanpakken van geweld. Grote ontsnappingen komen vaker voor in Mexico. In september wisten ruim 120 gedetineerden los te breken in de grensstad Piedras Negras. (AP)

Ierland wil wetgeving abortus versoepelen

Dublin. De Ierse regering wil bij wet vastleggen dat abortus is toegestaan als het leven van een vrouw in gevaar is. Dit kondigde de regering gisteren aan. Premier Enda Kenny buigt voor de grote maatschappelijke druk die is ontstaan over de dood in oktober van een 31-jarige zwangere vrouw, die abortus was geweigerd. Het Ierse Hooggerechtshof bepaalde al in 1992 dat een zwangerschap mag worden beëindigd als het leven van de vrouw in gevaar is. Maar in het katholieke land, waar abortus verboden is, is dit vonnis nooit in wetgeving omgezet. (AP)

President Irak krijgt hersenbloeding

Bagdad. De Iraakse president, Jalal Talabani, heeft gisteren een hersenbloeding gehad, maar zijn toestand is stabiel, zo heeft zijn woordvoerder vandaag meegedeeld. Talabani (79) heeft de laatste jaren verscheidene gezondheidsproblemen gehad. Als president van Irak (sinds 2005) heeft Talabani nauwelijks uitvoerende macht. Maar samen met zijn rivaal Masoud Barzani domineert hij het politieke leven in autonoom Iraaks Koerdistan. Talabani leidt de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), die de macht heeft in Sulaymaniya en het zuidelijk deel van Koerdistan. (AFP)

Rechter beperkt acties tegen walvisvaarders

Seattle. Een rechtbank in de Amerikaanse stad Seattle heeft activisten tegen de walvisvaart in hoger beroep opgedragen ten minste 500 meter weg te blijven van Japanse walvisvaarders bij Antarctica. Het bevel was gericht tegen de Sea Shepherd Conservation Society, nadat Japanse walvisvaarders een procedure bij de rechtbank hadden aangespannen. De laatste jaren probeerden de activisten de Japanners te beletten walvissen te vangen. Japan mag van de Internationale Walviscommissie 1000 walvissen per jaar vangen in het kader van ‘onderzoek’. (AP)

Ophef in India over verkrachting in bus

New Delhi. In India is met afschuw gereageerd op een verkrachting van een 23-jarige vrouw gisteren in een bus in de hoofdstad New Delhi. De vrouw, een student medicijnen, ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Haar mannelijke metgezel werd met ijzeren staven bewerkt. De zaak leidde tot demonstraties, waarbij betogers hun woede uitten over de onverschilligheid van politie en politici om vrouwen beter te beschermen. Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij bezocht de verkrachte vrouw vanmorgen in het ziekenhuis. (AP)