Kortkolom binnenland

Asscher: meer toezicht op moskee-internaat

Den Haag. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gaat in gesprek met gemeenten over de wijze waarop moskee-internaten kunnen worden aangepakt. Dat schrijft Asscher in antwoord op Kamervragen van SP, D66 en PVV. De partijen hadden om opheldering gevraagd na berichtgeving van deze krant over Nederlandse moskee-internaten waarin naar schatting enkele honderden kinderen ouder dan 12 jaar verblijven. Niet alle internaten blijken te voldoen aan brandveiligheidseisen; ook is er geen toezicht op het pedagogisch klimaat. Volgens Asscher vormen de internaten een belemmering voor integratie in de samenleving. De minister zegt de internaten niet te willen sluiten. Wel moet er voldoende toezicht komen op het leefklimaat. (NRC)

Vrijlating in zaak dode grensrechter

Amsterdam. Een van de jeugdvoetballers die vastzitten wegens de fatale mishandeling van een grensrechter begin deze maand, is vandaag vrijgelaten. Voor drie andere verdachten vraagt de officier van justitie in Lelystad vandaag voor de raadkamer om verlenging van de voorlopige hechtenis. Na een voetbalwedstrijd in Almere werd een 41-jarige grensrechter ernstig mishandeld door een groepje spelers van de bezoekende club Nieuw Sloten. De man overleed later in het ziekenhuis. Tegen de vrijgelaten jongen zijn volgens het Openbaar Ministerie „onvoldoende aanwijzingen dat deze verdachte geweldshandelingen heeft gepleegd”. Hij is wel betrokken geweest bij het incident en blijft verdacht van openlijke geweldpleging. (NRC)

Archieven jeugdzorg slecht toegankelijk

Amsterdam. De archieven van jeugdzorg zijn slecht toegankelijk en worden te snel vernietigd. Dossiers zijn daardoor nauwelijks terug te vinden. Dat meldde de Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland na berichtgeving vandaag hierover in Trouw. Deskundigen vrezen dat de problemen alleen maar groter worden als jeugdzorg in 2014 niet langer onder de provincies valt, maar bij de gemeenten is ondergebracht. Dossiers raken nu vaak zoek doordat jeugdinstellingen met elkaar fuseren of worden opgeheven. Ook wordt informatie dikwijls gewist als een kind wordt overgeplaatst. Volgens de voorzitter van Pro Juventute, Ineke van der Zande, zouden de dossiers voortaan bewaard moeten worden in een centraal archief. (Novum)