Kenia: vluchtelingen alleen nog in kampen

Alle vluchtelingen in Kenia mogen voortaan alleen nog in kampen leven. Dit heeft de Keniaanse regering gisteren bepaald. Vluchtelingen moeten vertrekken uit alle stedelijke gebieden en moeten zich melden in twee kampen. De maatregel heeft grote gevolgen voor ruim 100.000 vluchtelingen uit verschillende landen die nu in steden wonen, zei Badu Katelo, de Keniaanse commissaris voor vluchtelingenzaken.

Aanleiding zijn de aanhoudende aanslagen en schietpartijen, vooral in de hoofdstad Nairobi en het noorden van Kenia. De maatregel lijkt vooral gericht op Somaliërs. De regering verdenkt hen ervan achter de aanslagen te zitten waarbij dit jaar al 48 dodelijke slachtoffers vielen. Volgens de Verenigde Naties leven wonen alleen al in Nairobi ongeveer 30.000 Somalische vluchtelingen.

Volgens de verordening worden Somalische vluchtelingen ondergebracht in Dadaab, een vluchtelingenkamp in het noorden van Kenia waar nu al een half miljoen Somaliërs wonen. Vluchtelingen van andere nationaliteiten moeten uitwijken naar Kakuma, een kamp bij de grens met Zuid-Soedan, waar nu al meer dan 100.000 vluchtelingen leven.

Deze maatregel zal waarschijnlijk tot felle kritiek leiden van vluchtelingenorganisaties en Somaliërs zelf. De VN-vluchtelingenorganisatie probeert de regering op andere gedachten te brengen. „We proberen een positie in te nemen die de rechten van vluchtelingen respecteert, maar ook tegemoet komt aan de bezwaren van de regering”, zei een woordvoerder.

In Kenia is de weerstand tegen Somalische vluchtelingen toegenomen nadat het Keniaanse leger Somalië vorig jaar binnenviel. In november leidden de spanningen tot straatgevechten in Nairobi tussen Kenianen en Somaliërs. (Reuters, BBC)