Kabinet trekt honderd miljoen extra uit voor arbeidsmarkt en bouw

Minister Asscher (Sociale Zaken), premier Rutte en de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Kamp (Economische Zaken) vanmiddag voorafgaand aan het polderoverleg. Foto ANP / Jerry Lampen

Het kabinet trekt honderd miljoen euro uit voor de versteviging van de positie van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vanmiddag na het eerste ‘polderoverleg’ tussen kabinet en sociale partners. Volgens premier Mark Rutte (VVD) verliep het overleg in een “erg goede sfeer”.

De honderd miljoen die het kabinet extra uittrekt komt ook ten goede aan de noodlijdende bouwsector. Het bedrag komt bovenop de 250 miljoen euro die het kabinet al heeft beloofd te besteden aan een “sociale agenda”.

Rutte: doel was elkaar in de ogen te kijken

Maar liefst zes bewindslieden waren aanwezig bij het gesprek met werkgevers en vakbonden, dat vooraf als “de terugkeer van de polder” werd omschreven. Rutte zei na afloop dat afgesproken is om de komende maanden “intensief met elkaar in gesprek te gaan” over onder meer de arbeidsmarkt, de bouw en de jeugdwerkloosheid:

“Het doel was niet om afspraken te maken, het doel was om elkaar echt in de ogen te kijken. De materie is te ingewikkeld om in anderhalf uur afspraken over te maken. We zijn goed begonnen. Het was echt een goed gesprek.”

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei dat het een “bijzonder serieus gesprek” was. “Dat de partijen bijeen zijn gekomen is goed voor Nederland. De uitkomst stemt mij optimistisch voor de voortgang van de gesprekken”, aldus Wientjes.

FNV verwacht geen ‘grote meeslepende akkoorden’

FNV-voorman Ton Heerts was voorzichtiger. Hij wees erop dat een groot deel van zijn achterban zich verzet tegen de kabinetsplannen. “Het belangrijkste was dat we in gesprek zijn. Vandaag was een polderdag, morgen misschien weer een folderdag.”

Heerts verwacht geen “grote meeslepende akkoorden” zoals het in 1983 gesloten akkoord van Wassenaar. Ook Wientjes denkt dat er vooral veel bereikt kan worden in deelakkoorden. Asscher beaamde dat een nieuw akkoord van Wassenaar er niet zal komen.