Het ongewenste meisje dat liever leest dan tv kijkt

Mara Wilson als het slimme meisje Matilda, verdwaald in ’n dom gezin.
Mara Wilson als het slimme meisje Matilda, verdwaald in ’n dom gezin.

Matilda (Danny DeVito, 1996) RTL 4, 20.30 uur (herh. do 13.05 uur)

Er zijn films die niet vaak genoeg op tv voorbij kunnen komen. Matilda is er zo een.

Het blijft leuk om te zien hoe goed acteur en regisseur Danny DeVito de speelse geest van Roald Dahl heeft weten te vangen. Er zijn meer geslaagde verfilmingen van Dahls kinderboeken. Sjakie en de chocoladefabriek kreeg zelfs twee versies, de oude met Gene Wilder, de nieuwe met Johnny Depp en de geweldige zang- en dansnummers van de oempa loempa’s. Angelica Huston was echt eng in De heksen.

In Matilda klopt alles. DeVito en Rhea Perlman – ook in het echt een paar – spelen de verschrikkelijkste ouders denkbaar, die geen hoger doel in het leven hebben dan tv kijken. Hun dochter Matilda blijkt heel erg slim, zelfstandig, gevoelig en sociaal. Een kind dat boeken wil lezen, gatverdamme! Waarom kan ze niet gewoon tv kijken met het eten op schoot, zoals de rest van het gezin?

Het contrast tussen fantasieloze wreedheid en Matilda’s leergierigheid wordt nog groter als ze op school wordt geconfronteerd met Bulstronk, het schoolhoofd dat uit afkeer van lieflijke vlechten meisjes door de lucht slingert. Ook terroriseert ze de lieflijke juf Engel, de enige die Matilda begrijpt. Samen nemen ze natuurlijk wraak.

De overdrijving, het vileine, de spanning en ontroering; alles wat de boeken van Dahl zo goed maakt, zit ook in deze verfilming. Morgen nog een keer.