Het is nu bevestigd: de video van de steenarend die peuter grijpt is nep

Een filmpje waarin een arend een kind aanvalt in een park in Montreal werd binnen een dag meer dan 1,2 miljoen keer bekeken op YouTube. Er was echter direct twijfel over of de beelden echt waren. Vanavond kwam het verlossende antwoord: het filmpje is nep.

In onderstaande video is te zien hoe een steenarend ogenschijnlijk vanuit het niets een aanval uitvoert op een peuter. Hij zweeft over het park, duikt plotseling naar beneden en grijpt het mannetje in z’n nek. Even lijkt het erop of hij het kindje daadwerkelijk meeneemt, maar op ongeveer een meter hoogte laat de vogel toch weer los.

Het blijkt geen echt filmpje, maar een project van studenten van designschool Centre NAD uit Canada. De school plaatste vanaf een persverklaring op de eigen site met als titel ‘CENTRE NAD REASSURES MONTREALERS: NO DANGER OF BEING SNATCHED BY A ROYAL EAGLE’. Drie studenten fabriceerden de video tijdens een workshop van het vak 3D Animation and Digital Design.

Al de hele dag werd op het net hevig getwijfeld aan de authenticiteit van het filmpje. Blogger Neetzan Zimmerman somde op Gawker een aantal redenen op waarom het filmpje nep moest zijn. Guardian-columnist Grrlscientist kritiseerde zijn eigen krant voor het publiceren van het filmpje.

Het is niet voor het eerst dat een filmpje van studenten van Centre NAD tot opschudding leidt. Eerder knutselden studenten onderstaande video in elkaar van een pinguïn die zou zijn ontsnapt uit de dierentuin van Montreal.