Groot worden

Begin jaren tachtig kregen meisjes van twaalf die volgens hun groeicurve erg lang dreigden te worden nog groeiremmers aangepraat, door de schoolarts nota bene. Ik weet dat zo goed, omdat ik zelf zo’n meisje was. Mijn huisarts gaf gelukkig geen duimbreed toe, maar duizenden anderen kregen wél hormonen. Vorige week bleek uit promotieonderzoek van kinderarts-in-opleiding Emile Hendriks dat zij nu schokkend vaak kampen met verlies aan vruchtbaarheid.

Nu is Tom Watkins volgens artsen juist weer te kort. Zijn moeder Francis Kenter geeft hem al tien jaar uitsluitend rauw voedsel, zoals is te zien in de veelbesproken documentaires Rauw en Rauwer van Anneloek Sollart. Ergens in Rauwer meten moeder en zoon zijn lengte. Een arts vindt dat Tom groeit als „een kind in Afrika”. Zijn moeder vraagt aan Tom: „Hoe groot wil je worden?”

Francis Kenter manipuleert haar zoon te denken zoals zij – afschuwelijk om te zien, maar meer ouders doen dat. Rauwer schokt vooral omdat zij dweept met rauw-goeroe David Wolfe. „U moet echt dringend naar een psychiater”, beet scherprechter Hugo Borst haar vier jaar geleden toe in De Wereld Draait Door. Tom zat erbij, een kleine jongen nog. Met hartverscheurend vertrouwen keek hij op naar presentator Matthijs van Nieuwkerk, die zijn moeder veilig af liet maken door een ander. Pauw & Witteman deden de publieke executie dit jaar nog eens over. Francis Kenter werd een moderne heks.

Maandag, toen Rauwer op tv kwam, besloot Jeugdzorg de nu vijftienjarige Tom via een spoedprocedure uit huis te willen plaatsen. Niet om zijn menu, maar omdat zijn moeder hem al twee jaar thuis onderwijst: op school is het volgens haar „onmogelijk” gezond te eten. Rauw eten is ook een geloofsovertuiging– er bestaan alleen geen scholen voor. En Tom werd gepest, met al zijn appeltjes.

Twee jaar geleden stond de rechtbank de toen veertienjarige Laura Dekker toe haar gevaarlijke zeiltocht rond de wereld maken: de slechte relatie tussen haar ouders en Jeugdzorg bood geen hoop op een betere oplossing. Francis Kenter volgt dezelfde route. Voor Tom ligt een „vluchtplan” klaar.

Tom heeft verstandige grootouders, blijkt uit Rauwer, een leuke vriendin met een eigen mening, en een nuchtere vader en broer in Engeland die in Toms eigen wil geloven. Tegen een tweede portie sla op zijn verjaardag zegt hij al opvallend overtuigd nee.

Tom lijkt kortom bijna rijp voor zijn eigen keuze. Moet de overheid hem die kans, na al die jaren, juist middenin zijn puberteit afpakken? Waarom wél vertrouwen in een assertief zeilmeisje, en niet in een zachtaardige, diplomatieke jongen?

„Hoe groot wil je worden?”

Zijn moeder vroeg het zelf. En vastbesloten reikte Tom omhoog – zo hoog als hij kon.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Christiaan Weijts.