Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Film geweld tegen hulpverleners’

Mensen die getuige zijn van geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling moeten daar foto’s en filmpjes van maken. Die oproep deed voorzitter Rick Franx van de Stichting Hulp voor Hulpverleners vanochtend op Radio 1.

De oproep is een vervolg op een soortgelijke SIRE-campagne en een oproep van de overheid om overvallers te filmen. Franx benadrukt dat de pakkans met beeldmateriaal flink omhoog gaat.

“Als je kijkt naar Haren, hoe de pakkans daar is vergroot door het maken van filmpjes. Wij vinden dat we zo, als bevolking, moeten helpen.”

Franx zegt dat getuigen alleen zouden moeten helpen als hun veiligheid is gewaarborgd. Dat doe je volgens hem als je op geringe afstand blijft staan. “Als het niet veilig is, doe het niet”, aldus Franx. Beeldmateriaal kan op de site van de stichting worden gezet.