Feyenoord naar kwartfinales beker na absolute thriller bij Heerenveen

Feyenoord heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales van het bekertoernooi. De Rotterdammers wonnen uit bij SC Heerenveen na verlenging en een lange strafschoppenserie. Ook Vitesse, Heracles en PEC Zwolle schaarden zich bij de laatste zestien.

De Rotterdammers wonnen uit bij SC Heerenveen na verlenging en een lange strafschoppenserie. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Feyenoord heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales van het bekertoernooi. Na de reguliere speeltijd was het 2-2 en die stand stond ook na de verlenging nog op het scorebord. Pas na twintig penalty’s viel vervolgens de beslissing. Daryl Janmaat zorgde voor de beslissing: 6-7. Ook Vitesse, Heracles en PEC Zwolle schaarden zich bij de laatste zestien.

Graziano Pèlle opende na een klein half uur de score voor Feyenoord. Heerenveen kwam tien minuten na rust op gelijke hoogte door een goal van Jeffrey Gouweleeuw. Lex Immers zou halverwege de tweede helft Feyenoord weer op voorsprong zetten. In de eerste minuut van de extra tijd schoot Filip Djuricic Heerenveen weer langszij, en moest de wedstrijd verlengd worden.

In de tweede helft van de verlenging kwamen beide ploegen dichtbij een treffer. Ruud Volmer kon net niet bij een voorzet van Verhoek, en aan de andere kant van het veld zag Alfred Finnbogason zijn schot door Feyenoord-doelman Mulder worden gekeerd. De teams konden zo niet voorkomen dat de wedstrijd met een penaltyserie moest worden beslecht. Maar liefst twintig penalties waren nodig voor een beslissing.

Twitter avatar InfostradaNL Infostrada Sports NL #Feyenoord verloor zijn laatste 3 penaltyseries in #KNVBBeker. De club won wel een strafschoppenserie tegen Heerenveen in 1973. #heefey
Twitter avatar InfostradaNL Infostrada Sports NL #Heerenveen won zijn laatste 2 penaltyseries in #KNVBBeker. De laatste keer was in de finale van 2009: winst tegen FC Twente #heefey

Penaltyserie blijft lang spannend

De eerste penalty in die serie, met Alfred Finnbogason voor Heerenveen, werd gehouden door keeper Mulder. Ook de tweede, van Feyenoorder Lex Immers, werd uit het doel gehouden. Djuricic schoot voor Herenveen als eerste raak, á la panenka. Feyenoord kwam op gelijke hoogte met Verhoek, waarna Marecec miste voor Heerenveen en Feyenoord met Vilhena kon uitlopen. Van Anholt raakte voor Heerenveen, net als Volmer voor Feyenoord. Ook Kums scoorde voor de Friezen, waarna wonderkind Boëtius, van wie zoveel wordt verwacht in Rotterdam-Zuid, recht op keeper Nordfeldt schoot, en de ploegen weer gelijk stonden.

De Ridder bleef koel en schoot hard in voor Heerenveen, en ook Feyenoorder Mathijsen schoot zijn penalty in. Kruiswijk (Heerenveen) en Graziano Pèlle (Feyenoord) schoten in, maar de penalty van Kum werd gehouden door Mulder. Heerenveen zou daarmee door zijn, als niet ook het schot van Feyenoorder Martins Indi werd gestopt door Nordfeldt.

Na doelpunten van La Parra (Heerenveen) en de aanvoerder van Feyenoord De Vrij, pakte doelman Mulder opnieuw een penalty van Heerenveen. Deze keer van Otigba. De beslissing viel hierna met de penalty van Daryl Janmaat.

Vitesse scoort tien keer, Heracles klopt NAC

Vitesse plaatste zich eerder vanavond met speels gemak voor de laatste acht van het bekertoernooi. De Arnhemmers wonnen met liefst 10-1 van topklasser ADO ’20 uit Heemskerk. Wilfried Bony, Renato Ibarra en Nicky Hofs scoorden alledrie twee treffers. Clive Keus scoorde de tegentreffer voor ADO. Die kwam een kwartier voor tijd toen het nog 6-0 stond.

Heracles, de verliezend finalist van vorig jaar, bereikte de kwartfinales door in Breda met 1-3 te winnen van NAC. NAC opende via Alex Schalk na een ruim kwartier nog wel de score, maar nog voor rust was het via Geoffrey Castillion gelijk. In de tweede helft zorgden Samuel Armenteros en Everton voor de beslissing.

PEC Zwolle boekte een zwaarbevochten zege op Go Ahead Eagles. De IJsselderby werd pas in de verlenging beslist door Fred Benson: 3-2. Na negentig minuten stond er in de Adelaarshorst nog een 1-1 stand op het scorebord.