Weer oud-rechter voor de rechter: derde vrijspraak op rij

Exterieur van het Paleis van justitie in Arnhem. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De rechtbank in Arnhem heeft vanmiddag de voormalige Haagse rechter Henk de Graaff vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Hij werd ervan verdacht in 2010 als rechter een valse beschikking te hebben laten opmaken om te voorkomen dat een verdachte uit voorarrest zou worden vrijgelaten.

Twee weken geleden had de officier van justitie vrijspraak gevraagd omdat niet kan worden bewezen dat De Graaff opzettelijk een vals verbaal had opgemaakt. De rechtbank is het daarmee eens. De rechters oordelen weliswaar dat het handelen van De Graaff “ongebruikelijk en onzorgvuldig” is geweest maar dat bewijst nog geen opzet.

De Graaff moest door justitie worden vervolgd in opdracht van het gerechtshof nadat een verdachte een klacht tegen hem had ingediend. Hij eiste twee weken geleden ruim 10.000 euro schadevergoeding maar die eis is afgewezen nu De Graaff is vrijgesproken.

De Graaff noemde rechtszaak ‘geweldige aanslag op integriteit’

De 64-jarige De Graaff is, na Pieter Kalbfleisch en Hans Westerberg, de derde Haagse oud-rechter die dit jaar voor de strafrechter stond. De Graaff is theoloog en jurist. Hij werd op latere leeftijd officier van justitie, maakte furore als aanklager in de zogeheten Clickfonds-fraudezaak en werd in 2003 rechter.

De Graaff, die zich niet liet bijstaan door een advocaat, noemde het feit dat hij vervolgd wordt begin deze maand een vervreemdende situatie. Hij zei toen in de rechtbank dat hij zelfs geen vrijwilligerswerk kan krijgen:

“Een gigantische belasting. Het verlamt mijn bestaan. Deze strafzaak is een geweldige aanslag op mijn integriteit en zelfbeeld. Mijn twee zoons worden er ook voortdurend op aangesproken.”