EO ontfermt zich over IKON en ZvK

De Evangelische Omroep ontfermt zich over de kleine christelijke omroepen IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK). De omroep wil een apart ‘productiehuis’ oprichten voor de IKON en wil de programmering van de twee omroepen overnemen. Om te beginnen gaan de twee omroepjes vanaf de lente inwonen bij de EO.

Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) wil in 2016 de kleine, levensbeschouwelijke omroepen opheffen. Deze zogenoemde 2.42-omroepen zonder leden moeten onderdak zoeken bij de grotere omroepen.

De IKON zou aanvankelijk intrekken bij de NCRV, maar de EO bood betere kansen. Ton F. van Dijk, die als interim-bestuurder de fusie voor de IKON en ZvK begeleidt: „Wij zouden zonder eigen geld opgaan in de toekomstige NCRV-KRO, een fusieomroep van algemene signatuur. De Evangelische Omroep wil een grote omroep voor alle christenen worden, waarin de IKON als apart merk blijft bestaan. Dat is voor ons aantrekkelijker. In het zicht van opheffing is alles wat je overeind kan houden, mooi meegenomen.”

EO-directeur Arjan Lock in een verklaring: „De EO wil graag samen met andere christenen het verhaal van Jezus vertellen en leven. Met deze nieuwe samenwerking kunnen we met de kerken het evangelie in de samenleving brengen.” Lock wijst erop dat hij hiermee bijdraagt aan een efficiënter omroepbestel en dat daar ook extra geld voor de EO tegenover moet staan. De IKON heeft nu nog een jaarbudget van 6 miljoen, ZvK, dat kerkdiensten uitzendt, krijgt 9 ton. Dat wordt de komende twee jaar gehalveerd.

Het einde van de 2.42-omroepen past in een grotere renovatie van het omroepbestel. Van de 21 publieke omroepen mogen er acht overblijven. Het kabinet wil het jaarbudget van de publieke omroep de komende vier jaar stapsgewijs terugbrengen van 800 miljoen naar circa 500 miljoen euro.