Een kerstdiner voor een tientje

Culinair columnist Janneke Vreugdenhil maakt dit jaar een budgetkerstdiner, voor een tientje per persoon. Met makreel, bietjes en rode kool.

Een watermeloen ter waarde van 2.600 Britse pond, een witte truffel à 3.500, een fles Piper Heidsieck champagne uit 1907 van een slordige 37.000. Het kost wat, maar dan geniet je ook van het meest exclusieve (lees: duurste) kerstdiner ter wereld. Alles voor vier personen bij je thuis bereid door sterrenchef Ben Spalding, die overigens beloofd heeft 80 procent van de opbrengst te zullen doneren aan een Engels instituut voor kankeronderzoek.

Het diner ging onlangs onder hamer voor 125.000 pond. Jaloers op de koper? Bij nadere bestudering van het menu (o.a. te vinden op www.telegraph.co.uk) vond ik die watermeloen als dessert toch een beetje armoeiig, zo midden in de winter. En kopi luwak? Uitgekakte koffiebonen. Heus, een optelsom van peperdure ingrediënten vormt geen enkele garantie voor een geslaagd diner.

Wat stel ik dan wel voor? Geen bladgoud, geen Ibéricoham, geen 150 jaar oude balsamico. Laten we het in deze wankele tijden liever een beetje rustig aan doen. Met nederige, maar o zo dankbare producten als makreel – over goud gesproken, kijk eens naar die prachtige zilver-zwart-gouden tekening op zijn huid –, ham, bietjes en rode kool kun je echt ook heerlijk koken.

Zelfs wanneer je alles biologisch of anderszins duurzaam geproduceerd inkoopt, zul je voor dit diner niet meer kwijt zijn dan 10 euro per persoon. Zonder drank dan, hè. Maar hoe dan ook een stuk minder dan die 31.250 Britse pond per persoon van Ben Spalding. En houd je door dit budgetkerstdiner voor acht personen per ongeluk geld over aan het einde van december? Ook bij Nederlandse goededoelenorganisaties zijn donaties van harte welkom.

Fijne Kerst!