Economie krimpt nog harder, herstel pas tweede helft 2013

De Nederlandse economie staat er slechter voor dan in september werd verwacht. Het CPB voorziet geen snel herstel.

Een krimpende economie in 2013 en een begrotingstekort dat met 3,3 procent de Europese grens van 3 procent passeert. Dat zijn de belangrijkste cijfers uit de vanochtend gepresenteerde Decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB).

1 Hoe staat de Nederlandse economie ervoor?

Teleurstellend. Zo vat het CPB d e prestaties van de Nederlandse economie samen. De financiële markten zijn weliswaar in rustiger vaarwater gekomen, maar de economische vooruitzichten verslechteren alleen maar. Van een herstel is pas in de tweede helft van volgend jaar sprake. In de laatste zes kwartalen was viermaal sprake van krimp: ook volgend jaar neemt het bruto binnenlands product met 0,5 procent af. De economie zal dit jaar niet met 0,5 procent krimpen, zoals voorzien in september, maar met 1 procent.

2 Waarom vallen de prestaties tegen?

Een stagnerende huizenmarkt, onzekerheid rond pensioenen en de bezuinigingen van de overheid zorgen ervoor dat de vraag flink achterblijft. Het „langdurig lage niveau van het consumentenvertrouwen” geeft volgens het CPB geen aanleiding om op een snel herstel te rekenen. Tot nog toe kon de Nederlandse export de binnenlandse stagnatie compenseren, maar ook die motor begint te pruttelen. In 2010 zorgde de export voor een bijdrage aan de groei van 2 procent, voor dit jaar zal dit slechts 0,25 procent zijn.

3 Het kader van de zogeheten buitensporig tekortprocedure moet Nederland zijn begrotingstekort onder de 2013 onder de 3 procent brengen. Nederland staat daarin niet alleen. Het CPB verwacht voor de hele eurozone volgend jaar een economische krimp van 0,25 procent en in dat geval zou alleen Duitsland aan de doelstelling van de tekortprocedure voldoen. Niet voor niets noemt het CPB de mogelijkheid dat een land op basis van onvoorziene omstandigheden meer tijd krijgt.

Het kabinet wacht tot dit voorjaar met de discussie over nieuwe bezuinigingen als het CPB met zijn Centraal Economisch Plan komt waarin ook prognoses voor 2014 staan. Eerder dit jaar was dit aanleiding tot de mislukte Catshuisbesprekingen.