dvd en web Met de familie Sheen op pelgrimstocht

The Way.

Regie: Emilio Estevez.

dvd speelfilm

Waarom komt een film niet in Nederland uit? Vaak zitten daar ingewikkelde verhalen achter en dat zal ook wel het geval zijn met The Way, een film uit 2010 die het – naar mijn bescheiden mening – best aardig had kunnen doen in de filmhuizen. Als onthaaste roadmovie voor babyboomers. Zonder auto’s, want onze helden volgen ‘El camino de Santiago’, 800 kilometer door Noord-Spanje naar bedevaartsoord Santiago de Compostella.

In Nederland was Yorick van Wageningen wellicht een extra verkoopargument. Binnenkort opent hij het Rotterdams Filmfestival als hoofdrolspeler van De wederopstanding van een klootzak, in The Way is hij ‘Joost from Amsterdam’, een blowende lobbes die zich aan de oogarts Tom (Martin Sheen) opdringt – gelukkig voor Tom, want geen mens is een eiland.

The Way is een familieproductie. Regisseur is de jarentachtig-ster Emilio Estevez, die tevens Daniel speelt, zoon van oogarts Tom (Martin Sheen; ook in het echt de vader van Estevez). Daniel is een levensgenieter die al op de eerste dag van zijn pelgrimtocht sterft door een blikseminslag. Pa besluit de tocht af te maken en onderweg de as van Daniel te verstrooien. Zo leert hij ook diens levensstijl waarderen, en zelfs onuitstaanbare wijsheden als: „pop, you don’t choose a life, you live a life.”

Europeanen, dat zijn in dit soort films excentrieke en wijze zielen, vol tradities en joie de vivre die de verkrampte Amerikanen zo node missen. Zoals feestneus Yorick van Wageningen, die vaak wordt gecast als robuust en karakterzwak, maar innemend. Zijn ‘Joost from Amsterdam’ masseert de norse, introverte Tom los zodat hij andere vreemdelingen in zijn leven toelaat: de cynische, getraumatiseerde kettingroker Sarah (Deborah Kara Unger) en de volatiele Ierse schrijver Jack (James Nesbitt) die in Tom en zijn urn een verhaal vermoedt.

Al met al klinkt deze beschrijving nogal afschuwelijk, maar The Way is dat allerminst. Misschien omdat hij in zijn wandeltempo zaken nooit forceert. Geen grootse onthullingen of opgeklopte emoties: de pelgrims steunen elkaar met berustende tolerantie op weg naar finis terrae Muxia, waar Atlantische golven woest op de rotsen slaan en Tom de laatste as verspreidt. Kalm en fijn, dit Spaanse uitstapje van de familie Sheen, die gelukkig Charlie thuisliet.