Dracula vreest het lege-nestsyndroom

Hotel Transsylvanië: Hotel vol monsters. Regie: Genndy Tartakovsky. Met Ned. stemmen van: Ferry Doedens, Liza Sips, Charly Luske.In: 114 bioscopen. ***

Griezelen is steeds meer een genre geworden voor meisjes – onder meer door het succes van de Twilight-reeks. De jongste zusjes van de Twilight-fans kunnen alvast meedoen met de onderhoudende animatiefilm Hotel Transsylvanië, in veel geslaagder 3D dan de meeste ‘live action’-films. Het idee is leuk en inventief: niet de mensen zijn bang voor monsters, de monsters zijn bang voor mensen. En dus schuilen beroemdheden als Dracula en Frankenstein, De Onzichtbare Man en de Weerwolf liefst zoveel mogelijk bij elkaar. Ze komen samen in het kasteel van Dracula, om groots de verjaardag te vieren van Mavis, de dochter van Dracula. Maar zij is inmiddels uitgekeken op haar kasteelleventje, ze wil iets van de wereld zien. Papa Dracula probeert dat uit alle macht te voorkomen, ook als een jongen het kasteel binnenvalt en Mavis op sleeptouw wil nemen.

Hotel Transsylvanië is de geslaagde debuutfilm van de uit Rusland afkomstige animator Genndy Tartakovsky, die eerder als hoofdanimator betrokken was bij Star Wars: Clone Wars. Ontspannen, zachtaardig en pretentieloos. Prima kerstfilm.