Die rode neus is 'n radiator

De oorzaak van de lichtgevende rode neus van Rudolf houdt wetenschappers al decennia bezig. Het idee dat het vliegende rendier de Kerstman met een drankneus de weg door de donkere decembernachten zou wijzen, werd snel verworpen. Maar een infectie met de larven van een horzel, een verkoudheid en inademen van koude lucht zijn nog steeds plausibele verklaringen.

Onderzoekers van de afdeling Intensive Care van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zagen een nieuwe verklaring voor de rode neus in een recente Noorse vondst dat rendieren hun lichaam en hersenen koelen via een warmtewisselend bloedvatstelsel in de neus.

Toen vier rendieren in Diergaarde Blijdorp onder narcose van hun geweien werden ontdaan, brachten de onderzoekers de microcirculatie in het neusslijmvlies in beeld. Op bijna elke vierkante millimeter vonden ze een netwerk van bloedvaatjes dat doet denken aan een radiator.

Dit micronetwerk beschouwen de wetenschappers als de basis van Rudolfs neuslicht. De rode neus wordt veroorzaakt door een oververhitte ‘radiator’ wanneer hij een extreme fysieke inspanning moet leveren, zoals een slee trekken met een moddervette Kerstman. Dit nieuwe inzicht wordt vandaag online gepubliceerd in het dierkundige tijdschrift Deinsea.