Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bussemaker komt met aparte opleiding voor vmbo-leraar

DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert over de wet op de studiefinanciering. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert over de wet op de studiefinanciering. ANP JERRY LAMPEN Foto ANP / Jerry Lampen

Studenten die een lerarenopleiding volgen kunnen vanaf komend schooljaar kiezen om zich te specialiseren in het vmbo of mbo-onderwijs. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister hoopt dat leraren zo beter beslagen ten ijs komen als ze voor de klas gaan staan. Lerarenopleidingen bieden eerst een brede basis aan waarna studenten in het vierde jaar kunnen kiezen voor de speciale afstudeerrichting. Bussemaker:

“De kwaliteit van het beroepsonderwijs valt of staat met hoe goed de docent is. Dat vraagt van lerarenopleidingen, maar ook van scholen zelf, dat zij toekomstige leraren beter voorbereiden op wat zij kunnen verwachten, hen daar ook de juiste bagage voor meegeven en zorgen voor een optimale begeleiding.”

Bussemaker wil verder beter toezien op zij-instromers, docenten die uit de beroepspraktijk komen. Zij moeten eerst laten zien dat ze geschikt zijn voor het leraarsvak. Tegelijkertijd moeten mbo-scholen hun docenten beter begeleiden en gerichter samenwerken met lerarenopleidingen.