Beperking wapenbezit in de VS komt dichterbij

Een verbod op semi-automatische vuurwapens in de Verenigde Staten komt dichterbij nu de politieke steun hiervoor snel toeneemt door de dodelijke schietpartij vrijdag op een basisschool in Newtown (Connecticut).

Het Witte Huis kondigde gisteren aan dat president Obama een wetsvoorstel van de Democratische senator Dianne Feinstein voor een verbod op de verkoop van zulke wapens aan burgers „actief zal steunen”.

Zelfs vanuit de wapenlobby komt bijval. De National Rifle Association (NRA) zei gisteren in een verklaring bereid te zijn een „zinvolle bijdrage” te leveren om herhaling van de „gruwelijke en zinloze moorden” in Newtown te voorkomen. De machtige lobbyclub verzette zich tot nu toe tegen iedere vorm van regulering.

Ook een aantal prominente Congresleden staat voor het eerst open voor het verbieden van semi-automatische wapens. In Newtown gebruikte schutter Adam Lanza (20) wapens waarmee in korte tijd tientallen kogels kunnen worden afgeschoten zonder te herladen. Zes volwassenen en twintig kinderen stierven.

Diverse staten kondigden maatregelen aan tegen wapengeweld. In Californië dienden Democraten gisteren een wetsvoorstel indat het moeilijker maakt munitie te kopen. De gouverneur van Michigan, een Republikein, sprak een veto over een voorstel dat wapens toestaat in scholen.

Ook het bedrijfsleven reageert op de gebeurtenissen in Newtown. De fabrikant van de halfautomatische Bushmaster, die Lanza gebruikte, is gisteren te koop gezet door de eigenaar, investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management. Het bedrijf wil af van de vuurwapenproducent. „Het is duidelijk dat de tragedie van Sandy Hook een keerpunt is. Het nationale debat over vuurwapenbeheersing is op een nieuw niveau gebracht”, aldus Cerberus in een verklaring. Eerder deze week liet het pensioenfonds California State Teachers’ Retirement System weten zijn banden met de maatschappij te heroverwegen vanwege de investeringen in vuurwapens.

Cerberus is eigenaar van Freedom Group, een van de grootste producenten van vuurwapens en munitie ter wereld. Naast Bushmaster omvat de groep acht andere wapenfabrikanten, waaronder Remington, de oudste maker van vuurwapens in de Verenigde Staten. In de twaalf maanden tot september 2012 boekte de groep een omzet van 875 miljoen dollar. De winst bedroeg 2,7 miljoen.

De verkoop van Freedom Group kan nu lastig zijn. De marktwaarde van beursgenoteerde wapenproducenten als Smith & Wesson is in de afgelopen dagen sterk gedaald in verband met mogelijke nieuwe beperkingen op wapenbezit.