Auto van de zaak? Niet bij de overheid

De verschillen tussen arbeidsvoorwaarden voor werknemers in het bedrijfsleven en werknemers in de publieke sector zijn groot. Zo krijgt 79 procent van de werknemers in het bedrijfsleven een dertiende maand, tegenover 25 procent in de publieke sector. Wie een lease-auto wil kan ook beter bij een bedrijf werken: daar heeft 40 procent van de medewerkers een auto van de zaak, in de publieke sector is dat nog geen 5 procent.

De cijfers komen uit het Beste Werkgeversonderzoek dat is gedaan door Satisfaction, in opdracht van NRC Media. De ranglijst is gebaseerd op twee deelonderzoeken. Bij 33 profit- en non-profitorganisaties is gekeken naar de arbeidsvoorwaarden en daarnaast zijn ruim 3.000 medewerkers van 22 bedrijven ondervraagd over hun werkgever.

ICT-bedrijf Macaw, op Schiphol, is voor de derde keer op rij de beste werkgever van Nederland. De 200 medewerkers prijzen vooral de werksfeer en de grote mate van vrijheid die ze hebben. Macaw onderscheidt zich door het hoge budget voor scholing: 11 procent van de bruto loonsom wordt besteed aan opleiding van het personeel. Financieel directeur Van Es is ook verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. „We zijn volledig afhankelijk van de kennis en kunde van onze mensen. Dat betekent dat je moet investeren in hun ontwikkeling.”