Asscher: mijn hand in regeerakkoord moet nog zichtbaar worden

Asscher zegt dat zijn hand "niet direct aanwijsbaar" is in het regeerakkoord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Asscher zegt dat zijn hand "niet direct aanwijsbaar" is in het regeerakkoord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Hij zat niet aan tafel, maar vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) was wel degelijk betrokken bij de formatie van het kabinet-Rutte II. Dat vertelt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Mijn wensen? Alléén blauwe M&M’s

Tijdens de coalitieonderhandelingen werd Asscher, als beoogd vice-premier, tot drie keer toe persoonlijk bijgepraat door PvdA-leider Diederik Samsom. Dat gebeurde in het diepste geheim, thuis bij een medewerker van Samsom in Den Haag.

“We konden niet tegelijkertijd arriveren. Diederik kwam uit de onderhandelingen, ik zat alvast te wachten in dat huis. Ik kende die jongen die er woonde ook niet. Van tevoren hadden ze me gevraagd: heb je nog speciale wensen? Ik had laten weten: alléén blauwe M&M’s, zoals sommige sterren doen. Geintje. Maar er stond inderdaad een schaal blauwe M&M’s.”

‘Ik kon geen eisen stellen, maar er was een exit-optie’

Eisen heeft Asscher niet gesteld aan het regeerakkoord.

“Die positie had ik niet in de onderhandelingen. Ik heb wel aangegeven wat ik belangrijk vond, maar het was duidelijk dat ik daar niet aan tafel zat. De hand van Asscher is in het regeerakkoord niet direct aanwijsbaar. Die zal de komende tijd zichtbaar moeten worden.”

Eigenlijk gaf Asscher Samsom dus een carte blanche? “Zeker. Maar als ik ongelukkig was geweest met het regeerakkoord, was ik niet gekomen. Die exit-optie was er.”

‘Straks denken ze dat ik er zelf zo over denk’

Asscher is het afgelopen jaar vaak opgehemeld. Al die hoge verwachtingen, zegt hij, vindt hij “verschrikkelijk”.

“Er komt iemand van buiten naar Den Haag, en die wordt zó op het schild gehesen. Dat maakt toch een ongelooflijk onsympathieke indruk? Straks denken ze nog dat ik er zelf zo over denk.”

Asscher telkens stellig: ik wil landelijke politiek niet in

NRC sprak het afgelopen jaar drie keer met Asscher: twee keer als wethouder in Amsterdam, eenmaal als minister. In de eerdere gesprekken is Asscher stellig over zijn toekomst: hij wil niet de landelijke politiek in. “Ze weten in Den Haag heel goed dat ik mijn termijn in Amsterdam graag wil afmaken. Volgens mij is dat prima.” En: “Er leeft een enorm sterke verwachting dat iedere politicus in zijn hart eigenlijk op weg is naar Den Haag.”

‘Rutte is teleurstellend in oppervlakkigheid’

In april dit jaar uit Asscher ook stevige kritiek op premier Rutte, zijn huidige collega. “Ik zie geen agenda. En ik vind hem teleurstellend in de oppervlakkigheid waarmee hij het doet. Zelfs als je in ogenschouw neemt dat Rutte in een lastige situatie zit, vind ik het mager.”

Vandaag heeft Asscher als minister van Sociale Zaken zijn eerste gesprek met de vakbonden en werkgevers.

Lees het volledige interview vandaag in NRC Handelsblad en in de digitale editie.