‘Amerikaanse vicepresident Biden gaat vuurwapenbeleid aanpakken’

Vicepresident Joe Biden gaat zich bezighouden met de vorming van beleid om vuurwapengeweld aan te pakken.
Vicepresident Joe Biden gaat zich bezighouden met de vorming van beleid om vuurwapengeweld aan te pakken. Foto EPA / Eduardo Verdugo / Pool

De Amerikaanse president Obama zal volgens persbureau Reuters vanmiddag aankondigen dat vicepresident Joe Biden zich bezig gaat houden met de vorming van beleid om vuurwapengeweld aan te pakken.

De mededeling volgt op de oplaaiende discussie over wapenbezit na de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut vorige week vrijdag. Daarbij kwamen 27 mensen, onder wie twintig kinderen om het leven.

Obama zal waarschijnlijk vandaag nog geen specifieke beleidsbeslissingen aankondigen. Gisteren gaf hij wel al aan voorstander te zijn van het herinvoeren van een verbod op aanvalswapens.

Wapenbezitdiscussie laait op in VS

Na de tragedie van vrijdag laaide de discussie rondom wapenbezit op in de Verenigde Staten. Obama riep in een speech op tot actie, maar noemde daarin nog geen expliciete maatregelen voor het aanpakken van wapenbezit.

Gisteren reageerde de Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA voor het eerst op de schietpartij in Newtown. De wapenlobby zegt met maatregelen te komen om dergelijke drama’s te voorkomen. De lobby zei een “serieuze bijdrage” te willen bieden “om te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren”. De reactie suggereert een verandering van toon, want de lobbygroep heeft zich lang verzet tegen bijna alle voorstellen om wapenbezit in te perken.