Amerikaanse leger wil doodstraf voor soldaat die Afghanen doodde

Foto AP / Ryan Hallock

Het Amerikaanse leger gaat eisen dat soldaat Robert Bales de doodstraf krijgt voor het vermoorden van zestien Afghanen in maart van dit jaar. Dat heeft het leger vanavond bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk wanneer Bales voor de krijgsraad moet verschijnen.

Sergeant Bales verliet op de vroege ochtend van 11 maart zijn basis in de zuidelijke provincie Kandahar en liep naar twee naburige dorpjes, waar hij een aantal huizen zou zijn binnengevallen. Hij bracht zestien Afghaanse burgers om, onder wie negen kinderen. Bales is aangeklaagd voor onder meer moord met voorbedachte rade.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Zou eerste sinds 1961 zijn @AP BREAKING: Army will seek death penalty for Washington soldier charged in massacre of 16 Afghan villagers.

Bales had eerder moeite om zijn woede te beheersen

De gruwelijke daden van Bales brachten begin dit jaar in de VS een aantal gevoelige debatten op gang, bijvoorbeeld over de vraag of Amerika te veel vraagt van zijn militairen. Bales werd in totaal vier keer uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Bales had bij eerdere missies een hersenbeschadiging opgelopen en moest na een verwonding een deel van zijn voet missen.

Bales had overigens ook andere problemen en geen schoon verleden. Hij werd in 2002 veroordeeld voor mishandeling van zijn toenmalige vriendin, waarna hij van de rechter een cursus moest volgen om zijn woede te leren beheersen. Bales en zijn vrouw hadden grote financiële problemen. Zo zetten ze hun huis in de staat Washington drie dagen voor de schietpartij in Afghanistan te koop.