750 euro voor een hectare teak

Deel vier alweer van de tragiek rondom Goodwood. Dertienduizend beleggers investeerden in Braziliaanse teakbomen en hoopten daar uiteindelijk veel geld voor terug te zien. Tot nu toe ziet het ernaar uit dat zij kunnen fluiten naar hun centen.

In de vorige aflevering kwam de Vereniging van Teak Participanten (VTP) aan bod, die Goodwood en diens opvolger Amazon Teak Foundation aanklaagt. De secretaris riep gedupeerde beleggers op zich vooral te verenigen. „Ons motto is: samen staan we sterker.”

In reactie dáárop meldde Philip Langer van Goodwood zich weer bij Help@NRC. „De VTP vertelt er niet bij dat haar dienstverlening 50 euro per jaar kost”, schrijft hij. Ook Amazon Teak, die de taken van Goodwood heeft overgenomen, vraagt geld van beleggers: 70 euro per jaar. „Nu zijn deze bedragen in onze ogen niet erg hoog”, zegt Langer. „Maar gezien de lange looptijd van het product (de teakboom), van twintig jaar of meer, zou je aan ‘instandhoudingskosten’ meer dan 2.000 euro kwijt zijn.” Het lijkt hem niet erg reëel dat beleggers ruim 100 euro per jaar betalen voor een product „dat ze toch al niet vertrouwen”. „Ik vermoed dat als je een vergelijkbaar bedrag van vijf- tot tienduizend euro op de beurs had belegd, je daar ook niet zonder kleerscheuren vanaf zou zijn gekomen.” Het is wachten of verlies nemen, besluit Langer. „In veel gevallen is verlies nemen de allerbeste oplossing.”

Dat bleek ook voor de Spaanse heer wiens relaas aanleiding was voor Help@NRC om over de teak-ellende te berichten. Hij kreeg 750 euro geboden voor zijn hectare, terwijl hij destijds 25.000 dollar had geïnvesteerd. Hij was al bijna op het vliegtuig naar Nederland gestapt, maar na het horen van het bedrag heeft hij zich bedacht.

Tekst Barbara Rijlaarsdam. Mail naar help@nrc.nl.