4x gemaksdiensten

Gemaksdiensten op het kantoor doormiddel van Mammacoaching van het bedrijf 'de Opvoeddesk' uit Laren. Foto: Peter de Krom
Gemaksdiensten op het kantoor doormiddel van Mammacoaching van het bedrijf 'de Opvoeddesk' uit Laren. Foto: Peter de Krom

Stomerijservice, massages, danslessen, pingpongtafels, mamacoaching, een inhouse café of sportschool, videogames, douches, yoga, tafelvoetbal, een fietsenmaker – veel bedrijven op de ranglijst van het werkgeversonderzoek bieden hun personeel meer aan dan alleen een automaat met slappe koffie en een waterkoeler.

Deze zogeheten ‘gemaksdiensten’ dragen bij aan de tevredenheid van medewerkers over hun werkgever en worden dus ook meegewogen in het onderzoek. Voor de werknemer zijn de diensten met name erg comfortabel. Het is toch wel zo fijn als je je lange werkdag even kunt onderbreken voor een potje tennis op de Nintendo Wii.

Een vanzelfsprekendheid is het niet dat het personeel op deze manier in de watten gelegd wordt. Tenminste, niet meer. Een paar jaar terug bulkte deze werkgeversranglijst, toen nog uitgevoerd door Intermediair, van de speciale diensten en luxe services waar medewerkers gebruik van konden maken. Dat is niet langer zo. Dit jaar bood ongeveer eenderde van de bedrijven die aan het onderzoek meededen een gemaksdienst aan voor hun personeel.

Bijna de helft van de top twintig biedt gemaksdiensten aan. nrc.next nam bij vier bedrijven een kijkje.