15-jarige jongen die alleen rauwe groenten eet, is ondergedoken

Still uit de documentaire 'Rauwer'
Still uit de documentaire 'Rauwer'

Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten eet, is volgens NOS ondergedoken. Hij probeert daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst.

Bureau Jeugdzorg wil de 15-jarige Tom Watkins, waarover de documentaire Rauwer is gemaakt, uit huis laten plaatsen omdat Tom door zijn moeder Francis Kenter niet naar school wordt gestuurd.

De 15-jarige jongen krijgt alleen rauwe groenten te eten omdat Francis gelooft dat dit de enige gezonde manier van eten is. Nu krijgt hij sinds drie jaar thuis les van zijn moeder. Zij heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar. Ze weigert Tom naar school te sturen omdat ze wil voorkomen dat hij tussendoor slecht eet:

“Het is onmogelijk om een kind op de middelbare school gezond te laten eten. Tussen de middag halen ze eten uit de supermarkt of de kantine waar geen gezonde voeding te krijgen is.”

Jeugdzorg wilde Tom voor het einde van dit jaar uit huis plaatsen, zodat hij in het nieuwe jaar naar school zou gaan. Bureau Jeugdzorg onderzoekt nu of hij inderdaad is ondergedoken. Verder wil de organisatie niets zeggen over de zaak omdat ze niet op individuele gevallen ingaan.

Tom en zijn moeder werden in 2008 bekend dankzij de documentaire Rauw en diens opvolger Rauwer, die eergisteravond werd uitgezonden en bijna een half miljoen kijkers trok.

‘Ik vind het jammer dat mensen zo snel oordelen’

Vanochtend stonden de twee in de Volkskrant. “We hebben de hele nacht niet geslapen”, zei Francis Kenter over de zaak van Bureau Jeugdzorg. Tom Watkins:

“Ik vind het jammer dat mensen zo snel oordelen. Ze denken dat ik de hele tijd alleen maar thuis zit met mijn moeder, terwijl mijn sociale leven heel lekker gaat.”

Op de middelbare school werd Tom uitgelachen om zijn eten, daarom zou hij er niet meer heen gaan. Francis zegt:

“Er is geen andere weg. Ik heb geen andere manier gevonden om een kind op school te hebben en te zorgen dat het gezond blijft eten.”

In het interview zei Tom dat hij uit een pleeggezin zou weglopen als hij daar werd geplaatst door Jeugdzorg. Over onderduiken zei hij daar niets.