Zuma herkozen als leider ANC - ‘waarschijnlijk blijft hij president tot 2019’

A truck bearing a picture of South African and African National Congress (ANC) president Jacob Zuma is parked outside the venue for the ANC's elective conference at the University of the Free State in Bloemfontein, South Africa, Monday, Dec. 17, 2012. South Africa's African National Congress announced Monday that there would be only two candidates contesting to be the party’s president: current President Jacob Zuma and Deputy President Kgalema Motlanthe. (AP Photo/Jerome Delay) Een vrachtwagen buiten de Universiteit van de Vrijstaat in Bloemfontein, waar het ANC congresseert. Foto AP / Jerome Delay

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is herkozen als leider van het ANC. Dat heeft de kiescommissie zojuist bekendgemaakt.

Zuma was favoriet om te worden herkozen voor een tweede termijn. Onze correspondent Elles van Gelder verwacht dat nu Zuma is herkozen, hij waarschijnlijk president zal blijven tot 2019.

“Het congres vindt plaats in een sfeer van algehele malaise in Zuid-Afrika. De dood van 34 stakende mijnwerkers door toedoen van de politie, en daaropvolgende wilde stakingen, hebben de aandacht gevestigd op de enorme kloof tussen arm en rijk in Zuid-Afrika, die sinds het einde van de apartheid alleen maar is gegroeid.

Toch blijft het ANC veruit de grootste partij van het land, vooral terend op haar lange en succesvolle strijd tegen de apartheid. Het betekent dat de nieuwe leider van het ANC automatisch ook weer de volgende president wordt bij de verkiezingen over twee jaar.”

Zuma: einde factiestrijd en corruptie

Zuma riep aan het begin van het congres op tot een einde aan de factiestrijd en corruptie in de partij. “We moeten niet wegkijken als we zien dat een deel van de regering corrupt is.” Ook zei hij zich nu te zullen “concentreren op het bereiken van sociaal-economische vrijheid”.

‘Kandidaat-vicepresident is opsteker voor Zuma’

Zakenman Cyril Ramaphosa is verkozen tot vicepresident van het ANC en wordt na de verkiezingen van 2014 waarschijnlijk vicepresident van het land. Dat is een opsteker voor Zuma, schrijft onze correspondent Elles van Gelder vandaag in NRC. “Ramaphosa werd ooit door Nelson Mandela als gedroomde opvolger gezien en geeft de door schandalen geplaagde Zuma weer enige morele autoriteit.”

Het ANC congresseert sinds zaterdag in Mangaung. Op het congres mogen 4.500 leden stemmen over hun leider en de koers voor de komende vijf jaar.

    • Marije Willems