Ze hoeft er alleen maar aan te denken

An undated photo shows a 52 year-old woman, paralysed from the neck down, demonstrating the use of a new mind-controlled prosthetic arm with intuitive control to help her eat a chocolate bar at the University of Pittsburgh Medical Centre in Pittsburgh. Researchers in the United States have developed a robotic arm controlled directly by thought with a level of agility closer than ever to a normal human limb. REUTERS/University of Pittsburgh Medical Centre/handout (UNITED STATES - Tags: HEALTH SCIENCE TECHNOLOGY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Reuters

Ze denkt aan chocola en op hetzelfde moment éét ze chocola. Net zo makkelijk en snel als ieder ander.

Weken van training kostte het de Amerikaanse Jan Scheuermann (53) uit Pittsburgh, verlamd vanaf de nek naar beneden. Maar nu kan ze het: voorwerpen oppakken en ze verplaatsen, met een slagingspercentage van 91,6 procent.

Ze hoeft het alleen maar te denken, een robotarm doet het werk.

De robotarm die de universiteit van Pittsburgh ontwikkelde is volgens deskundigen opnieuw een stap vooruit in de ontwikkeling van de neuroprothese, een snel ontwikkelend wetenschapsgebied dat verlamden, maar ook doven en blinden kan helpen.

De onderzoekers implanteerden bij Scheuermann micro-elektroden in het hersendeel dat beweging aanstuurt. Vervolgens gebruikten ze ‘live’-scans om te zien welke hersendelen oplichten als haar wordt gevraagd na te denken over het verplaatsen van een object. Daarna werden de elektroden verbonden met de robothand die via een computer de signalen vertaalt naar een beweging.

„Ik ben zo blij”, verklaarde Scheuermann tijdens een persconferentie tegen persbureau Reuters. „Ik heb al tien jaar niets kunnen bewegen. En ik hoef niet eens te denken in welke richting ik dat wil. Ik hoef alleen maar te denken: dit wil ik doen.”