Wie stal het hoofd van de rechter?

Toen de stiefzoon van rechter Vladimir Trofimov zaterdag op familiebezoek kwam, trof hij thuis in Charkov alleen de romp van zijn stiefvader aan. De Oekraïense rechter, in zijn vrije tijd antiekhandelaar, lijkt het slachtoffer te zijn van een roofmoord met rituele trekjes. De 58-jarige Tromifov was niet alleen gedood maar ook onthoofd, waarna de moordenaar het hoofd vermoedelijk heeft meegenomen. En niet alleen het hoofd van de rechter. Ook zijn vrouw, dochter en haar verloofde lagen onthoofd in het huis.

De politie in Charkov, een stad in het noordoosten van Oekraïne, heeft geen idee wat er precies is gebeurd. Ze heeft de hoofden van Trofimov en zijn drie familieleden tot nu toe nergens weten te vinden.

Over het motief van de dader tast de Oekraïense justitie ook in het duister. Er zijn geen sporen van inbraak in het huis in Charkov gevonden. Maar er zijn wel wat spullen ontvreemd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt daarom dat de roofonthoofding te maken heeft met de antiekcollectie van de rechter. Vooral zijn muntenverzameling was befaamd.

Volgens de boulevardkrant Komsomolskaja Pravda wordt de Georgische bandiet Rezo, die in de jaren negentig opklom in de rangen van de ‘postsovjet’-misdaad, als hoofdverdachte gezien.

Een rituele moord door een sekte is evenmin uitgesloten. In Charkov circuleren ook geruchten dat Tromifov niet het slachtoffer is van een rituele roofmoord maar van een politiekjuridische afrekening. De rechter leefde sober. Hij had niet eens een auto. Maar hij werd wel onthoofd op de Dag van de Rechter, een van de vele feestdagen in Oekraïne.