Vrouenraets stuurloos in filosofische dans

Charlie van Gotra/Joost Vrouenraets. Gezien 17/12, Amsterdam. Tournee t/m 27/3/12. www.gotra.nl

Heeft u wel eens van Charlie gehoord, Charlie de superheld? Nee? Logisch, want Charlie is eigenlijk doodgewoon, een mens als ieder ander. Met angsten en tekortkomingen, dromen en aspiraties. Maar voert niet iedereen een heldenstrijd om zijn ware ik te ontdekken? Choreograaf Joost Vrouenraets vindt van wel. Voor dit nieuwe werk vond hij evenveel inspiratie bij klassieke epen als bij een film als Star Wars, computergames en strips, met een bizarre combinatie van diepzinnigheden, humor en pastiche als resultaat.

Kort samengevat zien we de reis van een mens, een vrouw in dit geval, waarschijnlijk Charlie geheten. Ze ontmoet een leider, een slechterik, rivalen en tegenstrevers die ook onderling eindeloze vetes uitvechten, in een krachtige, plastische bewegingstaal vol heroïsche poses en triomfantelijke sprongen.

Een bevroren tableau van de vijf dansers op een bolle verhoging van de vloer doet onweerstaanbaar aan een clubje onvervaarde mangahelden denken, terwijl het rood oplichtende zwaard dat tegen het einde tevoorschijn komt natuurlijk uit de boedel van Darth Vader komt.

Tegen die tijd draagt iedereen een blauw kostuum, vrij naar Superman – op deze pakjes staat een C. Want iedereen is immers (een) Charlie. Dat maakt het stuk verwarrend, nog afgezien van de richtingloosheid van de choreografie en de vraag wat van Vrouenraets wil zeggen. Waarschijnlijk iets filosofisch, zoals zijn leermeester Maurice Béjart ook graag deed. Maar gedanste filosofie vereist meer ordening en logica.

    • Francine van der Wiel