VN: Joegoslaviëtribunaal moet alle zaken voor 2015 afronden

Voormalig premier Ramush Haradinaj tijdens de uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal. Foto ANP / Koen van Weel

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het Joegoslaviëtribunaal gevraagd alles in het werk te stellen om alle rechtszaken en beroepszaken voor 31 december 2014 af te ronden. Met een resolutie die gisteren werd aangenomen is de aanstelling van een aantal rechters verlengd, zodat ze lopende zaken kunnen afmaken.

De Veiligheidsraad heeft het Joegoslaviëtribunaal gevraagd om voor 15 april een plan te presenteren voor het afronden van de zaken en het overdragen van de laatste taken aan een nieuwe orgaan, zo schrijft persbureau AP

Eerder deze maand sprak Rusland zijn ongenoegen uit over de vrijspraak voor twee Kroatische generaals en de ex-premier Haradinaj van Kosovo. Het drietal was beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

In een verklaring stelde de Servische President Nikolic dat het Joegoslaviëtribunaal is opgericht “om het Servische volk te veroordelen”, zo schrijft persbureau Reuters.

De nationalistische president zei daarnaast dat het de vrijspraak “verzoening in regio bemoeilijkt” en “euroscepsis vergroot onder de Servische bevolking.”

    • Annemarie Coevert