Veel makelaars vrezen bankroet

Een op de zeven makelaars verwacht dat hij de komende twee jaar failliet gaat. De meeste makelaars verkopen nog maar één of twee huizen per maand; voor de crisis waren dat er drie tot zes.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant en het onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl. Bijna vijfduizend van de zesduizend geregistreerde makelaars werden aangeschreven, 620 reageerden. Als hun verwachting uitkomt, gaan honderden makelaarskantoren de komende tijd failliet.

Uit het onderzoek blijkt dat de malaise op de woningmarkt nog lang niet voorbij is. Van de makelaars zegt 90 procent regelmatig tegen klanten dat ze hun vraagprijs moeten verlagen. Maar bij slechts 8 procent van de makelaars wordt altijd naar dit advies geluisterd. Daardoor blijven woningen te duur, zijn ze onverkoopbaar, en komt de markt niet in beweging.

Huizenbezitters zitten in een lastig parket. Vorige maand zei minister Blok (Wonen, VVD) dat voor ongeveer 700.000 woningen de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Als deze eigenaren nu zouden verkopen, houden ze een restschuld over. De enquête onder de makelaars duidt erop dat dit probleem van woningen ‘onder water’ groter kan zijn dan Blok inschat.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn verwachting voor de huizenprijzen in Nederland gisteren verder verlaagd. Fitch verwacht dat de huizenprijzen 25 procent zullen dalen ten opzichte van 2007, rond het uitbreken van de kredietcrisis. Eerder ging Fitch uit van een daling van 18 procent. Sinds augustus 2008, de piek in de huizenmarkt, zijn de prijzen ruim 16 procent gezakt. De bodem wordt volgens Fitch in 2014 bereikt.

Driekwart van de makelaars zit al meer dan tien jaar in het vak en kent ook de goede jaren van voor de crisis; 70 procent zegt dat de economische situatie van zijn bedrijf de afgelopen twee jaar (veel) slechter is geworden. Voor de crisis verkocht 17 procent maandelijks tien woningen of meer, nu haalt nog maar 3 procent dat. Alleen rijtjeswoningen zijn nog redelijk te verkopen.

Morgen en donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de huizenmarkt. Morgen is er ook een ‘woontop’ in Rotterdam met kopstukken van brancheorganisaties, banken, bedrijven en experts.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5

    • Oscar Vermeer