Uitgelicht

Film

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005, VS). Twee zussen die alleen hun schoenmaat gemeen hebben , leren dat familiebanden uiteindelijk toch onbreekbaar zijn. Voeg daar melodramatische elementen aan toe als dyslexie, de zelfmoord van hun moeder en een afschuwelijke stiefmoeder en je krijgt een idee wat voor soort route de film gaat nemen. Dat je uiteindelijk toch min of meer wordt verleid, komt door het spel van Toni Collette, Cameron Diaz en Shirley MacLaine. RTL8, 20.30-23.10u.

The Rebound (Bart Freundlich, 2009, VS). Romantische komedie. Sandy (Catherine Zeta-Jones), moeder van twee kinderen, verlaat overspelige echtgenoot en ontmoet in New York de veel jongere Aram (Justin Bartha). RTL5, 20.30-22.20u.

Tagebuch einer Verlorenen (Georg Wilhelm Pabst, 1929, D). Melodrama dat destijds schandaal veroorzaakte en door de censuur werd ingekort. Louise Brooks speelt de jonge Thymian Henning die, nadat zij een bastaard heeft gebaard, door haar ouders in een tehuis voor ‘gevallen meisjes’ wordt gestopt en zich daar het sadisme van de leiding moet laten welgevallen. Als ze daaruit ontsnapt, belandt ze in een bordeel. Arte, 23.40-01.15u.

The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988, VS). Kundera-verfilming stelt het zonder de bespiegelingen van de schrijver, maar camerawerk en acteurs maken veel goed. Achter het IJzeren Gordijn ontvouwt zich de liefdesgeschiedenis van de libertijnse chirurg, zijn vriendin en zijn onder de ontrouw lijdende vrouw. BBC 1, 00.35-03.20u.

Informatief

Gift im Spielzeug. Twee programma’s over gevaarlijke stoffen in speelgoed. Een Duits consumentenblad stelde onlangs vast dat in dat land een derde deel van alle speelgoed gif bevat. Nieuwe EU-richtlijnen die in juli 2013 van kracht worden, staan zelfs een verdubbeling van de maximale hoeveelheden lood en kwik toe. Wordt om 21.10u gevolgd door een programma met praktische tips voor het herkennen van gevaarlijk speelgoed. Arte, 20.15-21.35u.

De Gouden Eeuw: Nieuw volk. Vandaag over de val van Antwerpen in 1585 en de daarop volgende uittocht van protestanten noordwaarts. Steden als Leiden (die in de uitzending vanavond centraal staat) ontwikkelen een immigratiebeleid. Ned.2, 20.25-21.10u.

Dockland: De revolutieroute. Is de Arabische lente overgegaan in winter? In het laatste deel van De revolutieroute zet Rudi Vranckx zijn reis door Libië voort en constateert dat daar de hoop leeft. Bij een illegaal bezoek aan Syrië blijkt dat ‘hoop’ daar is weggevaagd door de begane wreedheden. Canvas, 21.35-22.30u.

Het uur van de wolf: Het ritme van Elly de Waard. De dichteres praat over haar levenswijze, carrière, handel op de beurs en de liefde voor poëzie.Ned.2, 23.00-00.00u.