Tweede Kamer steunt Jeugdspelen in 2018

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich gisteren bij het begrotingsoverleg over Sport uitgesproken voor steun aan de Jeugd Olympische Zomerspelen van 2018 in Rotterdam. De regeringspartijen VVD en PvdA willen met steun van D66 en CDA het geld van het gesneefde Olympisch Plan 2028 besteden aan de kandidatuur voor de Jeugdspelen.

Het idee is de jaarlijkse 1,5 miljoen euro die besteed werd aan Olympisch Vuur – de organisatie die een kandidatuur voor de Zomerspelen in 2028 had moeten voorbereiden – over te hevelen naar ‘Rotterdam’. Door dat bedrag jaarlijks te sparen en aan te vullen met geld uit het topsportevenementenfonds zou de rijksbijdrage van vijftien miljoen euro gegarandeerd kunnen worden. De resterende 60 miljoen euro voor het Rotterdamse bid moet dan komen van de gemeente Rotterdam, sportkoepel NOC*NSF en een aan aantal fondsen.

De tijd begint te dringen voor Rotterdam. Het bidbook voor de Jeugdspelen is in oktober al ingeleverd, maar de havenstad deed dat als enige van de vijf kandidaatssteden zonder financiële onderbouwing. Dit had te maken met de kabinetsformatie. Nu die achter de rug is, kan de financiële dekking geregeld worden.

In februari 2013 maakt het internationaal olympisch comité (IOC) een shortlist bekend, waarna in juni de keus wordt bepaald. Naast Rotterdam zijn het Argentijnse Buenos Aires, het Colombiaanse Medellin, het Mexicaanse Guadalajara en het Schotse Glasgow kandidaat. Het Poolse Poznan trok zich terug.

De Jeugdspelen zijn een idee van IOC-voorzitter Jacques Rogge. Het evenement is bestemd voor jongeren tussen de veertien en achttien jaar en bedoeld om vertrouwd te raken met Olympische Spelen. Naast de wedstrijden is de organisatie verplicht een cultuur en educatief programma te organiseren. De eerste Jeugdspelen waren in 2010 in Singapore.