Tv-pop in opspraak na moordzaak

En weer komt een televisiepop in de problemen. Eerder raakt Big Bird van Sesame Street betrokken in de Amerikaanse verkiezingsstrijd – kandidaat Mitt Romney wilde zijn subsidie schrappen. Vervolgens werd de poppenspeler van Elmo, ook uit Sesame Street, verdacht van kinderverkrachting. Nu is de populaire Puerto Ricaanse pop La Comay in opspraak, zo meldt The New York Times.

La Comay is de roddelende presentatrice van het Spaanstalige programma SuperXclusivo op de Puerto Ricaanse zender WAPA. Zij besprak op 4 december de moord op de bekende publicist José Enrique Gómez Saladín (32), die eind november in de hoofdstad San Juan in brand werd gestoken en werd doodgeknuppeld. Volgens La Comay liep de schrijver rond in een hoerenbuurt: „Vroeg deze man erom? Was hij klant van een van de daders?” Vervolgens bepleitte ze herinvoering van de doodstraf.

Een storm van verontwaardiging brak los over deze opmerking. Adverteerders Walmart en AT&T trokken zich meteen terug uit de show. Volgens The Times wordt de verontwaardiging gevoed door de angst voor de stijgend misdaad op het eiland.

La Comay (‘de peetmoeder’) is een creatie van de tv-komiek Antulio Kobbo Santarrosa. Haar praatshow is populair door de onderhoudende aanpak, waardoor Puerto Ricanen liever met misdaadtips bij haar komen dan bij de politie. Tijdens de laatste gouverneursverkiezingen kwamen de twee kandidaten allebei in de show. De show wordt ook in de delen van de VS uitgezonden waar veel Puerto Ricanen wonen, zoals New York en Florida.

Volgens Jose Ramos, directeur van de tv-zender, heeft de show geen kijkers verloren door de rel: „Integendeel, de kijkers willen weten hoe het verder gaat.”