Topmannen Deutsche Bank moeten initiatief grijpen

None

De twee directeuren van Deutsche Bank komen levens tekort. Voor Anshu Jain en Jürgen Fitschen zal december een maand worden om snel weer te vergeten – en de klappen blijven maar komen. De afgelopen week heeft Deutsche een waarschuwing doen uitgaan over de resultaten in het vierde kwartaal en heeft het de kantoren doorzocht zien worden door de politie. Daarnaast moest de bank een schadevergoeding betalen aan vertegenwoordigers van de overleden mediamagnaat Leo Kirch. In het verschiet ligt een mogelijk kostbare schikking met de autoriteiten die onderzoek doen naar de manier waarop banken de interbancaire Libor-rente hebben gemanipuleerd. De problemen betekenen dat de marges voor vergissingen zijn verdwenen, nu de bazen van Deutsche proberen de bank te herpositioneren in de wereld van na de crisis.

Het verlies dat dit kwartaal geleden is zou niet zo erg zijn geweest als Deutsche duidelijke taal had gesproken over de kosten van de tenuitvoerlegging van zijn nieuwe strategie, toen die in september dit jaar werd onthuld. Een winstwaarschuwing in juli heeft beleggers ook overgevoelig gemaakt voor slecht nieuws. In werkelijkheid lijken de onderliggende prestaties van Deutsche helemaal niet zo slecht. Gunstige marktomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de bank op koers ligt om eind maart een kernkapitaal van 8 procent te bereiken, zoals wordt voorgeschreven door het Bazel-III-akkoord.

Bovendien klonk Deutsche zelfverzekerd en sterk in zijn ontkenning van beschuldigingen van boekhoudkundige overtredingen inzake zogenoemde ‘mark-to-market’-posities tijdens de crisis.

Toch is het niet zo makkelijk alle kwesties die uit het verleden dateren terzijde te schuiven. Het onderscheid tussen het nieuwe en het oude Deutsche is vaag, omdat Jain en Fitschen deel hebben uitgemaakt van het verleden waar ze de bank nu vandaan proberen te krijgen. Tegen Fitschen en financieel directeur Stefan Krause loopt een onderzoek met betrekking tot aantijgingen van belastingontduiking in verband met de handel in CO2-emissierechten. Jain heeft leiding gegeven aan de handelsdivisie van de bank, die een rol zou hebben gespeeld in de Libor-manipulatie.

Op zichzelf zou geen van de recente misstappen genoeg zijn geweest om te overwegen af te wijken van een strategie die nauwelijks vier maanden oud is – vooral nu andere banken ook te maken hebben met stevige maatregelen van strafrechters en toezichthouders. Maar het overlevingsplan van Deutsche was naar eigen zeggen op evolutionaire en niet op revolutionaire basis geschoeid. Dat maakt het voor beleggers lastiger om in te zien waarom ze gelijktijdig slecht nieuws zouden moeten negeren over het management, de toezichthouders en de resultaten. Fitschen en Jain moeten nu het initiatief nemen. Bijvoorbeeld door begin volgend jaar een versnelling van de strategie af te kondigen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Dominic Elliott