Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Ranomi viel weer in de prijzen. Wie werden andere sporters van het jaar?

Naomi Kromowidjojo is op het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot beste sport vrouw van het jaar.
Naomi Kromowidjojo is op het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot beste sport vrouw van het jaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Vanavond werden in de Amsterdamse RAI de prijzen voor Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar uitgereikt. Wie vielen in de prijzen? De meeste resultaten waren weinig verrassend, maar feestelijk was het wel.

Ranomi Kromowidjojo werd Sportvrouw van het jaar. De zwemster kreeg in de Amsterdamse RAI meer stemmen dan wielrenster Marianne Vos, zeilster Marit Bouwmeester en dressuuramazone Adelinde Cornelissen. De 22-jarige Kromowidjojo won ook vorig jaar de prestigieuze prijs.

De Groningse veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Londen twee gouden medailles. Ze was zowel op de 50 meter vrije slag als op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer, de beste. Daarnaast pakte ze met Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis zilver op de 4×100 meter vrije slag.

Het verschil tussen Kromowidjojo en de nummer twee bedroeg slechts 2,5 procent van de stemmen. Het liefst had ze de prijs met Marianne Vos gedeeld, zei ze:

“Lieve Marianne als het aan mij had gelegen hadden we hier allebei gestaan. Ik wil maar één iemand bedanken, dat is mijn coach Jacco Verhaeren. Voor mij ben je geen coach van het jaar, maar coach van het leven.”

Epke Zonderland is onze Sportman van het jaar. Weer. Hij ging in 2009 en 2011 al met de prijs aan de haal. De turner kreeg de voorkeur boven windsurfer Dorian van Rijsselberge en schaatser Stefan Groothuis. “Het was een heel bijzonder jaar. Zonder mijn familie en het begeleidingsteam had ik dit niet kunnen bereiken”, zei Zonderland in zijn dankwoord.

Het is weinig verrassend dat hij won, want de Fries won op de Olympische Spelen in Londen dit jaar goud op de rekstok. Hij combineerde in de finale drie vluchtelementen: de Cassina-Kovacs-Kolman. Geen enkele turner had dat ooit gepresteerd.

De beste ploeg van het jaar waren de Nederlandse hockeysters. Het team van bondscoach Max Caldas verlengde afgelopen zomer in Londen de olympische titel. In de finale werd Argentinië met 2-0 verslagen.

De hockeysters kregen de voorkeur boven twee estafetteteams: de atleten die EK-goud wonnen en de olympische finale haalden op de 4×100 meter en de zwemsters die olympisch zilver wonnen op de 4×100 meter vrije slag.

Daniël Knibbeler werd verkozen tot Coach van het jaar. De coach van turner Epke Zonderland kreeg de voorkeur boven hockeycoach Max Caldas en zwemcoach Jacco Verhaeren. Knibbeler leidde Zonderland bij de Olympische Spelen in Londen naar goud op de rekstok.

Marlou van Rhijn werd uitgeroepen tot Gehandicapte Sporter van het jaar. De 21-jarige ‘Blade Babe’ won op de Paralympische Spelen in een wereldrecord goud op de 200 meter en ook nog zilver op de 100 meter. In deze categorie waren tien genomineerden.

De titel Talent van het jaar ging naar Laura Smulders. De 19-jarige BMX’ster won op de Spelen brons.

En last but not least: Anky van Grunsven ontving de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De dressuuramazone ontving de prijs uit handen van Edwin van der Sar, de winnaar van vorig jaar. Van Grunsven won in haar carrière liefst negen olympische medailles, waarvan drie gouden. Daarnaast werd ze twee keer Europees en drie keer wereldkampioen.

Nog wat andere hoogtepunten van het sportgala

Winnares the Voice of Holland treedt op en sleept Churandy Martina het podium op:

Peter Heerschop en Viggo Waas treden op:

Mathilde Santing bracht een muzikale ode aan Anky van Grunsven met ‘Wonderful Life’: