Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terugkijken: opzienbarende IDFA-docu - Tom eet nog altijd alleen rauw voedsel

Het bezoek van Tom Watkins en zijn moeder Francis aan DWDD naar aanleiding van de documentaire Rauw uit 2008 riep destijds een heftige discussie op. Tom mag van zijn moeder alleen rauw voedsel eten, en tafelheer Hugo Borst riep boos uit dat haar het ouderschap moest worden ontnomen.

Het was aan de betrokken instanties om in te grijpen. Vijf jaar later toont de documentaire Rauwer van regisseur Anneloek Sollart, dit jaar vertoond op IDFA, hoe het er nu voor staat. Er blijkt weinig veranderd.

Tom, inmiddels 15 jaar oud, eet sinds z’n vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Dat moet van zijn moeder, want het is volgens haar de enige gezonde manier van leven. De kinderarts deed hierop aangifte van kindermishandeling wegens de ondervoeding die werd geconstateerd bij Tom.

In deze vervolgdocumentaire vertelt een arts dat het groeipatroon van Tom te vergelijken is met het groeipatroon van een kind met een groot voedselgebrek in Afrika. Moeder in een reactie:

“Het ziekenhuis weet gewoon echt niet waar ze het over hebben.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Francis legde afgelopen november, voor de première van Rauwer op IDFA, in Pauw & Witteman nogmaals uit wat haar beweegt, en Tom vertelt over hoe het rauwe eten zijn leven beïnvloedt.

De eerste film over Tom en zijn moeder uit 2008, Rauw:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Twitteraars leven mee met Tom na het zien van de film, bekritiseren de moeder, en krijgen er in sommige gevallen honger van:

Twitter avatar zwollywoods patrick fluitketel wie van mijn followers heeft gisteren de docu #rauwer gezien?? Ik vind dat mens echt een gevaar voor de volksgezondheid. ze is gek!!!
Twitter avatar GVerbaan Georgina Verbaan Schuimkransjes en chips, die moet ik nog in huis hebben. Even zoeken. #rauwer
Twitter avatar MyriamOnline Myriam Valt zo’n extreme drang naar gezond & rauw eten niet onder eetgestoord gedrag en is daarmee niet een eetstoornis van de moeder? #rauwer

Ook een probleem: veel te vette kinderen

Daarbij wordt door sommigen als nuancering aangekaart dat het tegenovergestelde ook voorkomt, kinderen die juist veel te veel te eten krijgen:

Twitter avatar zwoebe André van den Ende Dat is ook waar RT @pieterjouke Die vrouw is koekoek, maar niet koekoeker dan 40% van de NL ouders die hun kinderen moddervet maken. #rauwer
Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu Er zijn tenslotte ook obese kinderen die worden volgepropt met fastfood, haal je ook niet weg #rauwer
Twitter avatar conniehoosbeek Connie Hoosbeek Suiker, frisdrank en E-nummers zijn schadelijk en verzuren het lichaam. Rauw voedsel is gezond! Tom’s moeder slaat door. MIddenweg. #rauwer
Twitter avatar nmaccentaigu Nicolette Marié Documentaire #rauwer toont een uiterste. Maar de goegemeente zit heus niet op het Gouden Dieet. (Verre van zelfs.) Toch, @IvanWolffers ?

Daarnaast opvallend: de hond uit de film wekt ook medelijden op:

Twitter avatar LauraFe Laura Hond krijgt niets te eten een paar dagen, omdat ze oorontsteking heeft. Kan het lichaam zich daar op richten, juist. #rauwer
Twitter avatar cootdoes Coot van Doesburgh Doen jullie het jongetje, dan ga ik de hond daar weghalen.
Twitter avatar jvkup Joost van Kuppeveld Die arme hond. Met wortelbrokjes #rauwer