Serious Request: platen draaien tegen stervende baby’s

Het logo van de inzamelactie Serious Request van radiozender 3FM.

Serious Request Ned. 3, 19.30-21.05 uur, en 24 uur per dag op 3FM

Enschede is er klaar voor. Voor het Glazen Huis, voor de camera’s, voor de toeloop van publiek, voor de drukte in de horeca. En voor het goede doel, niet te vergeten.

Voor de negende keer houdt 3FM Serious Request, de actie waarbij drie dj’s zich een week lang laten opsluiten in een Glazen Huis, 24 uur per dag radiomaken en daarbij niet eten – maar wel vieze groentesapjes drinken. Actrice Carice van Houten heeft dit jaar de eretaak de deur van het huis op slot te draaien; ze heeft illustere voorgangers als Prinses Máxima en Gary Lightbody van Snow Patrol.

De actie is sympathiek. Strijden tegen babysterfte door zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, daar kan niemand tegen zijn. Heel spannende televisie levert Serious Request meestal niet op. We kunnen nu al raden dat Giel Beelen er op de vijfde dag aardig doorheen zit, dat diverse Nederlandse artiesten een nachtje zullen komen logeren in het huis (volkszanger Frans Bauer en volksrapper Gers Pardoel hebben zich al gemeld), en dat hoogstwaarschijnlijk het record van afgelopen jaar, een ingezameld bedrag van 8.621.004 euro, zal worden verbroken.

Maar dat geeft allemaal niet. Het is prettig om het gevoel te hebben iets goeds te doen zo vlak voor Kerst, en dat kan al door een liedje aan te vragen.

    • Janna Laeven